eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Büntethetővé tenné a lakossági energiapiac manipulálását a brit kormány

A brit kormány bűncselekménnyé nyilvánítaná a lakossági energiapiac manipulálását, és a jelenleginél sokkal könnyebbé teszi a fogyasztóknak az áttérést más szolgáltatóhoz áremelések esetén - mondta csütörtökön a brit energiaügyi miniszter.

Ed Davey - aki a Liberális Demokratákat képviseli a konzervatív-liberális brit kormánykoalícióban - a legutóbbi lakossági energia-áremelésekről rendezett parlamenti vitanapon kijelentette: a kormány arra törekszik, hogy a fogyasztók 24 óra alatt áttérhessenek más energiaszolgáltatóhoz. A váltás jelenleg átlagosan öt hetet vesz igénybe.

Davey közölte, hogy a kormány kész fellépni azon cégekkel szemben, amelyek ebben a kérdésben "megmakacsolják magukat".

A brit kormány emellett konzultációt kezd szakértőkkel arról a tervéről, amelynek alapján a jövőben büntetőeljárás lenne indítható a lakossági energiapiac fogyasztói érdeksérelmet okozó manipulálásában vétkesnek talált szolgáltató cégek és azok vezetői ellen - tette hozzá a szakminiszter.

A brit lakossági energiapiac csaknem egészét ellenőrző hat nagy szolgáltató közül az elmúlt napokban négy jelentett be meredek, átlagosan 9,1 százalékos - az éves brit inflációt négyszeresen meghaladó - áremelést, hatalmas felháborodást kavarva országszerte.

Az indulatok láttán a londoni parlament alsóházának energiaügyi bizottsága a héten meghallgatásra idézte be a lakossági szolgáltató cégek vezetőit, akik elsősorban a nagybani földgázárak emelkedésével és a magas "zöld adókkal" magyarázták az áremelési kényszert.

Az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának energiaügyi miniszterjelöltje, Caroline Flint - Ed Davey csütörtökön előterjesztett terveire reagálva - a BBC-nek kijelentette: nem újabb energiapiaci konzultációra van szükség, hanem a Munkáspárt által nemrégiben előterjesztett rezsibefagyasztási terv végrehajtására.

Ed Miliband, a Labour vezetője a párt szeptember végi éves kongresszusán terjesztette elő ezt a tervet. Az elképzelés alapján a Munkáspárt - ha a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon kormányra kerül - legalább 20 hónapra befagyasztja a lakosságnak és a családi vállalkozásoknak felszámolt kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató céget szétválasztaná termelő és lakossági szolgáltató üzletágakra, tevékenységük ellenőrzésére pedig a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hozna létre.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök azóta több nyilatkozatában is "átverésnek" nevezte a munkáspárti tervet.

A minap azonban a Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb politikusa, Sir John Major volt miniszterelnök is piaci beavatkozást javasolt a kormánynak. Rendkívüli feltűnést keltő BBC-nyilatkozatában Sir John elfogadhatatlannak nevezte a brit lakossági energiaszolgáltatók által az elmúlt napokban egymás után bejelentett meredek áremeléseket, amelyek nyomán szavai szerint komoly esélye van annak, hogy növelni kell a nehéz helyzetbe került fogyasztók állami segélyezését. A veterán brit politikus szerint ezt a támogatást a brit kormánynak az energiaszolgáltatóktól kellene visszaszereznie egyszeri, visszamenőleges hatályú nyereségadó kivetésével.

A brit kormány reagálásában közölte, hogy nincsenek ilyen tervei.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 13:01
×
×
×
×