eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Elkergették Tunézia vezetőit a meggyilkolt rendőrök temetéséről

Elkergették a tunéziai elnököt és miniszterelnököt egy rendőröket tömörítő szakszervezet képviselői pénteken egy temetési ceremóniáról, amelyet két, előző este meggyilkolt rendőr tiszteletére rendeztek a főváros, Tunisz egyik külvárosában.

Ez volt az első alkalom, hogy a rendőrség és a tunéziai Nemzeti Gárda tagjai az állam magas rangú képviselői ellen fordultak.

A civil és rendőri egyenruhát viselő tiltakozók és a szakszervezet képviselői a 2011-es tunéziai forradalom jelszavait skandálták, gyávának nevezve a tunéziai illetékeseket, majd arra kényszerítették a megjelent tunéziai politikusok többségét, hogy elhagyják a Tunisz egyik külvárosában található Auina laktanyát.

Monszef Marzúki államfő, Ali Larajed kormányfő, valamint Musztafa Ben Dzsaafar, a tunéziai nemzetgyűlés elnöke megjegyzés nélkül hagyta el a helyszínt, ahol mintegy egy órán keresztül álltak a feldühödött tömeg szónoklatainak kereszttüzében.

Egyedül Lotfi Ben Dzseddu belügyminiszter lehetett jelen a két rendőr temetésén, akiket csütörtökön gyilkolt meg egy fegyveres csoport Bédzsa város környékén, Tunisztól 70 kilométerre nyugatra. Rövid beszédében a tunéziai politikus biztosította az egybegyűlteket arról, hogy mindannyian a terrorizmus ellen vannak, és nem fogják feladni az ellene vívott harcot.

A biztonsági erők szakszervezetei az utóbbi hónapokban több tiltakozó megmozdulást szerveztek, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a rendőrségnek nincs elegendő eszköze a fegyveres csoportok elleni küzdelem folytatásához.

Az észak-afrikai országban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szélsőségesek fokozták működésüket a 2011-es tunéziai forradalom óta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×