eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tovább csökkent a gyilkosságok száma New Yorkban

Több mint negyedével csökkent a gyilkosságok száma New Yorkban az idei év első nyolc hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest, amikor ugyancsak rekordalacsony volt ez a mutató - közölte kedden Michael Bloomberg, a város polgármestere.

Január elsejétől augusztus 25-éig az amerikai nagyvárosban 213 gyilkosság történt, 77-tel kevesebb, mint a tavalyi év első nyolc hónapjában, ami 26,6 százalékos csökkenést jelent. A gyilkosságok közül 123-at hajtottak végre lőfegyverrel, 29,7 százalékkal kevesebbet, mint 2012-ben.

Tavaly ötven év óta a legkevesebb gyilkosság történt New Yorkban: 419 embert öltek meg - 57 százalékukat lőfegyverrel -, ötször kevesebbet, mint például 1990-ban.

Michael Bloomberg, aki fáradhatatlanul küzd a szigorúbb fegyverellenőrzést lehetővé tevő törvények elfogadásáért, a minap azt állította, hogy városa a legbiztonságosabb az országban. Azután mondta ezt, hogy a New York-i hatóságok több mint 250 illegális lőfegyvert foglaltak le, ami a polgármester szerint a legnagyobb fegyverfogás volt a város történetében. Bloomberg annak is tulajdonítja a közbiztonság javulását, hogy a rendőrség bevetette az úgynevezett "stop and frisk" módszert, ami azt jelenti, hogy a rendőrök testi motozásnak vetik alá a gyanús járókelőket. Tavalyelőtt 684 ezer embert, jobbára fiatal spanyol ajkút és afroamerikait motoztak meg így fegyvert keresve.

Ezt a heves politikai vitákat kiváltó rendőrségi eljárást augusztus közepén gyakorlatilag alkotmányellenesnek minősítette egy szövetségi bíró, de Bloomberg azonnal bejelentette, hogy megfellebbezi a döntést. A polgármester szerint ugyanis kétségtelen, hogy ez a rendőrségi fellépés nagyon sok emberéletet mentett meg.

Michael Bloomberget egymásután háromszor választottak meg New York polgármesterévé, de újból már nem indulhat a soron következő polgármesteri választáson.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×