eur:
389.51
usd:
364.84
bux:
68042.79
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Obama Izraelből figyelmeztette a szíriai és az iráni vezetést

Az amerikai elnök szerdán Jeruzsálemben megígérte: az Egyesült Államok minden szükséges lépést megtesz annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert.

Az izraeli látogatásra érkezett Barack Obama és az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu közös sajtóértekezletének első, leghangsúlyosabb része a várakozásoknak megfelelően Iránról szólt. Obama kiemelte, hogy szeretnék a kérdést diplomáciai úton megoldani, s még van idő erre. "De ha a diplomácia kudarcot vall, minden lehetőség nyitott" - közölte. Mind Obama, mind Netanjahu hangsúlyozta a két ország hírszerzési együttműködését a kérdésben.

Netanjahu - ahogy már a reptéri fogadáson is tette - ezúttal ismét csak Izrael önvédelemhez való jogát emelte ki, és azt állította, hogy a gazdasági szankciók nem segítettek.

Az izraeli-amerikai kapcsolatokról szólva Obama azt közölte, hogy Amerika támogatása Izrael biztonságának kérdésében megkérdőjelezhetetlen. "Soha nem volt erősebb országaink kapcsolata" - mondta. Bejelentette, hogy megkezdődtek a tárgyalások az egyelőre 2017-ig szóló kétoldalú biztonsági együttműködés meghosszabbításáról. Az amerikai elnök megígérte, hogy további pénzeket folyósítanak - a kongresszus megszavazta katonai segélyen felül - a rövid hatótávú rakétákat megsemmisítő izraeli Vaskupola védelmi rendszer fejlesztéséhez.

A palesztin kérdésben Obama a "két népnek két államot" koncepciót hangsúlyozta, de ezzel kapcsolatban csütörtökre ígért további nyilatkozatot, a palesztin vezetőkkel való rámalláhi megbeszéléseket követően.

Újságírói kérdésre válaszolva vizsgálatot ígért az állítólagos szíriai vegyifegyver-használattal kapcsolatban. Kijelentette, hogy az Aszad-rendszernek meg kell értenie: súlyos és tragikus hiba lenne, ha a szíriai nép ellen vegyi fegyvert vetne be, vagy ilyen fegyvert terroristáknak adna tovább. Hozzáfűzte, hogy a damaszkuszi vezetést ezért felelősségre vonnák.

A palesztin békefolyamat elakadását firtató kérdésre Obama hosszan ecsetelte, hogy ez egy hat évtizedes, bonyolult viszály, igazi "nehéz ügy".

Netanjahu Szíriával kapcsolatban kettejük nézetazonosságát hangsúlyozta, a palesztin ügyben pedig a "kétállami" megoldás érdekében előzetes feltételek nélküli, közvetlen tárgyalásokat szorgalmazott.

Az amerikai elnök egyébként visszatérően országa feltétlen támogatásáról biztosította Izraelt, olykor a kamera felé fordulva. Egyszer még azt is megjegyezte: "Remélem nem szerkesztik, hanem egyenesben közvetítik szavaimat".

Az összes izraeli tévécsatorna és a rádiók is folyamatosan egyenes adásban, "állandósult" híradókban mutatják a látogatást. Az ország történelme során ötödször látja vendégül az Egyesült Államok elnökét.

Egyébiránt felszabadult hangulatban, korábbi személyes feszültségeiket cáfolva viccelődött egymással a két politikus. Obama hétszer is Bibiként, azaz izraeli becenevén szólította a miniszterelnököt, aki szokásától eltérően most véleményük közös pontjait és nem nézeteltéréseiket próbálta hangsúlyozni.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×