eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Obama jól áll a csatatereken

Egybehangzó média-előrejelzések szerint Barack Obama jelenlegi elnök győzött a végeredmény szempontjából a legfontosabbak közé tartozó Wisconsin államban az amerikai elnökválasztáson. Florida nagyon szoros.

Obama ellenfele, a republikánus Mitt Romney Paul Ryan wisconsini képviselő alelnökjelöltté választásával éppen azt remélte, hogy meg tudja szerezni e közép-nyugati állam tíz elektori szavazatát.

A CBS hírtelevízió szerint Obama nyert a bizonytalan szavazati szándékú ("billegő") államok közé tartozó New Hampshire-ben is.

Barack Obama győzött a szintén "billegő" államban, Pennsylvaniában is - jelentette be a szavazóhelyiségeket elhagyók megkérdezésével készülő exit-pollok alapján a Fox News hírtelevízió.

Mitt Romney republikánus elnökjelölt kampánystábja a választási küzdelem utolsó napjaiban váratlanul forszírozni kezdte Pennsylvania megszerzését, és Paul Ryan alelnökjelölttel az oldalán még a választás napján is felkereste az állam egyik nagyvárosát, Pittsburghöt.

Elemzők szerint a választási küzdelem legnagyobb meglepetése lett volna, ha Romney-nak sikerül maga mellé állítania az államot.

Érdekesség, hogy - az előrejelzések szerint - Obama győzni tudott Michiganben is, Romney szülőföldjén.

Az elektorok számában azonban Romney vezet: jelenleg a republikánus politikusnak 162, míg Obamának 157 elektori szavazat van. A győzelemhez 270 szükséges. Az 538 fős Elektori Kollégium az a testület, amely hivatalosan megválasztja az elnököt (egészen pontosan december 17-én).

Ami pedig Floridát illeti: a legfontosabbank tartott 29 elektori szavazattal rendező déli államban előrejelzések (és a várakozások) szerint nagyon szoros a verseny. A szavazatok 90 százalékának összeszámlálása után Obama 49,9. Romney 49,3 százalékon áll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×