eur:
388.81
usd:
360.57
bux:
68531.19
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sandy lecsapott a demokratákra

A Sandy szupervihar múlt heti pusztításai után új nehézség vár az Egyesült Államok keleti partvidékén New York és New Jersey állam lakóira: ingázók, diákok, és autósok, akik az üzemanyaghiány miatt nem ülnek a volán mögé, megostromolják a helyközi járatokat, amelyek erre nem teljesen vannak felkészülve. Mindkét állam egyébként hagyományosan demokrata párti.

Ingázók százezrei próbálnak hétfőn is bejutni New Yorkba, ami nem könnyű, mert a tömegközlekedés még eléggé szórványosan működik. A fő vasútvonalakon korlátozott a menetrend, és a metró is a szokásos járatsűrűség mintegy 80 százalékán üzemel csak.

A metropolis jelentős részein az élet kezd visszatérni a rendes kerékvágásba, de a héten még újabb megpróbáltatások várhatók: kedden, az elnökválasztás napján szavazóhelyiségek százaiban nem lesz áram, másnap, szerdán pedig az előrejelzések szerint újabb erős vihar csap le északkelet felől, a "nor,easter" várhatóan óránként 90 kilométer körüli szélrohamokkal, fagyos idővel, nagy esőkkel és áradásokkal jár majd.

"Készüljenek fel további áram- és más üzemszünetekre - tanácsolja Joe Pollina meteorológus. - Maradjanak zárt helyen. Töltsék fel otthoni készleteiket."

A New York-i iskolák többsége újra kinyit hétfőn, bár egy részükben még mindig nincs áram, másokat pedig ideiglenes szállásként használnak. Éjjelente 1-4 Celsius-fok körül van a hőmérséklet, otthonok és munkahelyek százezrei vannak továbbra is áram nélkül. A Sandy didergő áldozatai közül vasárnap sokan templomba mentek, hogy imádkozzanak sorsuk jobbra fordulásáért.

New Jerseyben a hatóságok közölték, hogy a vihar miatt kitelepítettek e-mailben is voksolhatnak a keddi elnökválasztáson. New York városában mintegy 143 ezer embert más szavazókörzetbe irányítanak át. Mindkét állam egyébként hagyományosan demokrata párti, és várhatóan most kedden is a demokrata jelöltet támogatja majd.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×