eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Visszaszállítottak 179 romát Temesvárra francia költségen

Franciaország költségén 179 romániai roma érkezett csütörtökön repülőgéppel Temesvárra a franciák által kezdeményezett "önkéntes hazatérés" program keretében.

A program értelmében - amelyet bírálnak a romák társadalmi integrációjával foglalkozó civil szervezetek - a francia állam minden hazatérni hajlandó felnőttet és gyermeket 300, illetve 100 euróval támogat.

Ezt a kedvezményt kihasználva érkezett csütörtökön a franciaországi Lille-ből Temesvárra az a gép, amelynek fedélzetén 179 roma utazott. "Boldogok vagyunk, hogy visszatérhettünk lakhelyünkre a franciák költségén" - mondta az AFP hírügynökségnek egyikük. Többen ugyanakkor jelezték, hogy mielőbb visszatérnének Franciaországba.

Manuel Valls francia belügyminiszter szeptemberi bukaresti látogatásán már jelezte vendéglátóinak, hogy szeptember végéig hétezer romát készülnek visszavinni Romániába és Bulgáriába. Franciaország "nem fogadhatja be az egész világ és Európa nyomorúságát" - mondta akkor egy interjúban Valls. Azzal vádolta a "származási országokat", hogy politikájukkal évtizedek óta diszkriminálják a szegénység, munkanélküliség és analfabetizmus által sújtott roma lakosságot. Traian Basescu román elnök azonban leszögezte: országa nem űzi el egyetlen polgárát sem.

A romák beilleszkedésén fáradozó civil szervezetek rossz szemmel nézik a francia államnak ezt az "önkéntes hazatérést" szorgalmazó programját, amelyet a közpénzek pazarlásának minősítenek. Az emberjogvédők és a nemzetközi szervezetek az ellen is tiltakoznak, hogy a francia kormány a nyár folyamán több roma telepet felszámolt.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×