eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Romney tartja pozícióját Obamával szemben

Nem javított érdemben Barack Obama támogatottságán az, hogy megnyerte a második és a harmadik televíziós vitát, sőt, megszilárdulni vagy tovább erősödni látszanak Mitt Romney pozíciói - derült ki a szerdán publikált közvélemény-kutatási adatokból.

A jelentősebb közvélemény-kutatások átlagával számoló RealClearPolitics szerint a két rivális országos támogatottsága közötti különbség elenyésző, és republikánus elnökjelölt, Romney előnye mindössze 0,6 százalékpontos.

Van olyan felmérés is, amely szerint azonban kifejezetten borúsra fordultak Obama elnök kilátásai. A Rasmussen Reports szerint Romney országos szinten és a választások sorsát eldöntő 11 "ingaállamban" is egyaránt 50:46 százalék arányban vezet. Õ áll elöl a legfontosabb (az elnökválasztói testületben 29 elektort delegáló) Floridában, a szintén meghatározó súlyú Ohióban (18 elektor) pedig holtversenybe küzdötte fel magát a mindeddig vezető elnökkel. Virginiai Egyetem és a George Mason Egyetem közös felmérése szerint Virginia államban is gyakorlatilag egyenlő az állás.

A The Washington Post által idézett elnök tanácsadók ugyanakkor úgy látják, hogy a kulcsállamokban továbbra is Obama vezet. Állításuk szerint a korai szavazás lehetőségével élők körében idén magasabb a zömükben az elnök pártján álló, fiatal és spanyol ajkú szavazók aránya, mint 2008-ban volt.

A Reuters és az Ipsos közös felmérése szerint Romney országosan 47:46 százalék arányban vezet, ám az előre szavazók között, akiknek a száma jelenleg 17 százalék lehet, Obama 53:42 százalék arányban vezet.

Lapjelentések szerint az Obama-kampánystáb 3 és fél millió példányban postáztatott szét az "ingaállamokban" egy 20 oldalas, Amerika jövőjének tervezete című kiadványt, amely rámutat az ő és a Romney programja közötti különbségekre. A republikánus kampány "fényes pánikgombnak" nevezte a brosúrát és azt hangoztatta, hogy az elnök kifulladt és hogy az újraválasztási esélyei elindultak lefelé a lejtőn.

A The Washington Post is az "erős aggodalom" jeleként értékelte a kiadványt, valamint az elnök által a támogatóinak szétküldött e-mailt is, amelyben Obama leszögezte: "semmiképp sem szeretném elveszíteni ezt a választást" és szavazásra buzdította őket.

A választási harc egyik meglepő fordulata, hogy Donald Trump ingatlanmágnás szerdán ötmillió dollárt ajánlott fel jótékonyságra azzal a feltétellel, hogy Barack Obama október 31-ig hozza nyilvánosságra az egyetemi és útlevélkérő okmányait. Trump korábban azt hangoztatta, hogy Obama nem az Egyesült Államokban született, amivel a születési anyakönyvi kivonatának nyilvánosságra hozására késztette az elnököt. A milliárdos kezdeményezése mögött most az áll, hogy kételyeket támasszon Obama amerikai állampolgárságával kapcsolatban.

A republikánus tábort az hozta kínos helyzetbe, hogy Richard Mourdock indianai szenátorjelölt, aki megválasztása mellett nemrégiben maga Romney is kiállt, kijelentette, hogy a nemi erőszak utáni teherbeesés "Isten szándéka szerint való". A politikus kijelentésétől a republikánus elnökjelölt elhatárolódott.

Hasonló helyzetet mintegy két hónappal ezelőtt Todd Akin missouri republikánus képviselő idézett elő, aki kijelentette, hogy a nő testnek vannak olyan lehetőségei, amelyek megakadályozhatják a nemi erőszak utáni teherbeesést.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×