eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Robbantás Damaszkuszban az ENSZ-megfigyelők szállodájánál

Nagy erejű robbanás történt Damaszkuszban szerdán az ENSZ-megfigyelők által használt szálloda mellett, a detonációban, amelynek elkövetését a felkelők vállalták, három ember megsebesült.

A világszervezet megfigyelői közül senki sem sérült meg.

Az állami televízió jelentése szerint a szálloda mögötti parkolóban elhelyezett pokolgép felrobbantott egy üzemanyag-szállító tartálykocsit. A közelben álló autók kiégtek, a környező épületek homlokzata megrongálódott, a szíriai főváros fölött pedig sűrű fekete füst gomolygott.

A biztonsági erők körbezárták a Damaszkusz központjában lévő helyszínt.

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) elnevezésű szervezet közlése szerint támadásuk a hadsereg közelben lévő főparancsnoksága ellen irányult.

Maher el-Nuaimi, az SZSZH-parancsnokság koordinációs irodájának vezetője szerint a támadást "szakértőik úgy tervezték meg, hogy a robbanás a hadsereg és a (kormánypárti Sabiha-milícia vezetőinek reggeli találkozója idején történjen, amikor az aznapi damaszkuszi hadműveletekről döntenek".

Fejszál Mekdad külügyminiszter-helyettes a tévében azt mondta, hogy az ENSZ-megfigyelők közül senki nem sebesült meg. A tisztségviselő "Szíria imázsát romboló" bűncselekménynek nevezte a támadást.

Kilenc nappal korábban a felkelők a szíriai állami rádió és televízió damaszkuszi központi épületében követtek el hasonló robbantást, de sem a tévének, sem a rádiónak nem kellett megszakítania adását.

Július 18-án a lázadók a nemzetbiztonsági hivatal damaszkuszi épületében hajtottak végre pokolgépes merényletet, megölve a rezsim három magas rangú biztonsági vezetőjét, köztük Aszef Saukat katonai hírszerzőfőnököt, Bassár el-Aszad elnök sógorát. Ez a merénylet volt a legsúlyosabb csapás a damaszkuszi vezetésre az Aszad-rezsim elleni felkelés 2011 márciusi kezdete óta.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×