eur:
389.42
usd:
361.89
bux:
68653.63
2024. május 7. kedd Gizella

Pokolgép robbant az indiai legfelsőbb bíróságnál

Nagy erejű pokolgép robbant szerda délelőtt az indiai főváros, Újdelhi központjában a felsőbíróság épületénél, a detonációban tíz ember életét vesztette, ötvenen megsebesültek - közölte az indiai belbiztonsági minisztérium tisztségviselője.

A tájékoztatás szerint egy aktatáskába rejtették a robbanószerkezetet, és a táskát az épület egyik főbejáratánál helyezték el a kapun kívül. A robbanás nem sokkal délelőtt tíz óra után következett be, amikor több százan álltak sorban a bíróság bejáratánál arra várva, hogy bejussanak az épületbe. Rendszerint szerdán van a legnagyobb tömeg az épületnél, mert a bíróság ezen a napon tart meghallgatást közérdekű peres ügyekben.

A felső bíróság közvetlenül a legfelsőbb bíróság alatti fellebbviteli fórum az indiai igazságszolgáltatási rendszerben.

Az indiai hatóságok közölték: egy radikális iszlamista szervezet, a Harkat-ul-Dzsihád Iszlámi jelentkezett e-mailben a merénylet elkövetőjeként. A csoportnak Bangladesben és Pakisztánban vannak táborai.

anmohan Szingh indiai kormányfő éppen Bangladesben van hivatalos látogatáson. Több mint tíz éve nem járt indiai miniszterelnök a túlnyomórészt muzulmánok lakta országban.

Idén május végén már volt egy kisebb robbanás ugyanennél a bírósági épületnél Újdelhiben, akkor egy autóba rejtett pokolgép lépett működésbe a bíróság parkolójában, de a nagy meleg miatt a robbanószerkezet nem működött megfelelően. A detonációban nem sebesült meg senki.

Legutóbb július közepén volt hasonlóan súlyos merénylet Indiában: húszan haltak meg, és több mint 130-an megsebesültek egy hármas robbantásban Mumbaiban. A merényletért akkor egy helyi radikális iszlamista csoportot, a pakisztáni Laskar-i-Taiba terrorszervezethez köthető Indiai Mudzsahidokat tették felelőssé, de nem fogtak el senkit.

Ugyanez az indiai csoport vállalta azt a 2008-as robbantássorozatot, amely a legutóbbi súlyos terrortámadás volt Újdelhiben; a merényletekben 22-en vesztették életüket, a sebesültek száma meghaladta a százat.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×