eur:
404.23
usd:
373.88
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

Washington börtönben látná a Lockerbie-merénylet elítéltjét

Washington szeretné ismét a börtönben látni a Lockerbie-merénylet egyetlen elítéltjét - közölte Hillary Clinton Párizsban a líbiai népfelkelés politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetőivel, akikkel a francia fővárosban megtartott Libia-értekezlet keretében találkozott.

Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi, a líbiai titkosszolgálat ügynökeként részese volt annak a merényletnek, amelynek során a PanAm amerikai légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel felrobbantották a skóciai Lockerbie fölött; 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas.

Megrahit 2001-ben egy skót bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. A férfit azonban 2009-ben szabadon engedték, mert prosztatarákot diagnosztizáltak nála, és az orvosok legfeljebb még három hónapot jósoltak neki. Megrahi diadalmenetben tért vissza hazájába, és Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik legodaadóbb híve, a rendszer egyik kirakatembere lett.

A Kadhafi-rezsim bukása után az Egyesült Államokban számos törvényhozó, főként republikánusok vetették fel, hogy Megrahinak rács mögött lenne ismét a helye, még ha nagybeteg is. A merénylet halálos áldozatai között 170 amerikai állampolgár is volt.

A jelenleg halálán lévő férfi Tripoliban van, de az új líbiai vezetés is elzárkózott attól, hogy kiadják, mondván az átmeneti kormány líbiai állampolgárt nem szolgáltat ki. Különben is Megrahit egyszer már elítélték, felesleges, hogy másodszor is felelősségre vonják - hangoztatják az észak-afrikai ország új vezetői.

Az Obama-kományzat eleinte igyekezett csillapítani az indulatokat azzal érvelve, hogy az új líbiai vezetésnek előbb adjanak időt az ország helyzetének a rendezésére, és ezt követően elővehetik ismét a Megrahi-ügyet. A jelek szerint azonban immár a Fehér Ház is azon a véleményen van, hogy Megrahi még nem bűnhődött meg eléggé.

A héten Victoria Nuland amerikai külügyminisztériumi szóvivő leszögezte: ennek az embernek a kezéhez vér tapad, lelkén ártatlanok halála szárad. Kadhafi Líbiája pedig hőst csinált belőle. Az lenne a helyénvaló, ha az új, szabd és demokratikus Líbia másként kezelné ennek a terroristának az ügyét.

Washington egyébként nem kérvényezheti Megrahi kiadatását, mert nincs kiadatási egyezménye Líbiával. Skócia viszont nem fogja kérelmezni Megrahinak kiadatását - ezt maga Alex Salmond miniszterelnök jelezte még hétfőn.

Salmond kizárta, hogy a férfit újból kihallgassák az 1988-as eseményekkel kapcsolatban, ugyanakkor hozzátette, hogy ha új bizonyítékok és új tanúk kerülnek elő, akkor a skót igazságszolgáltatás természetesen újra foglalkozni fog az üggyel.

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×