eur:
390.18
usd:
365.62
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A szenátusi többség is a republikánusoké lesz?

Miközben erejüket elsősorban a jövő évi elnökválasztásra összpontosítják, az amerikai republikánusok úgy vélik: megnőttek az esélyeik arra, hogy a kongresszusban elhódítsák a demokratáktól utolsó védőbástyájukat, a szenátust is - írta pénteki számában a The Wall Street Journal.

A republikánusok a tavalyi "félidős" választások nyomán kerültek többségbe a képviselőházban, s ezt a pozíciójukat feltehetően 2012-ben is meg tudják őrizni. Jövőre a 100 közül 23 demokrata és 10 republikánus szenátusi mandátumról döntenek a választók, és a jelenlegi ellenzéki pártnak elegendő lesz 4 helyet elhódítania ahhoz, hogy többségbe kerüljön a szövetségi felsőházban is.

A demokraták 2006-ban kerültek többségbe a szenátusban, amikor nyerniük sikerült több, hagyományosan republikánus és "ingaállamban" is. A Cook Report felmérése azt állította, hogy a mai - a jelenlegi kormánypárt számára kedvezőtlenül alakuló - politikai szimpátiák alapján a demokraták egy mandátumot egészen biztosan el fognak veszíteni, 9 esetben pedig kemény küzdelemre kell felkészülniük. A republikánus oldalon ugyanakkor 10-ből csak 2 mandátummal kapcsolatban merült fel eddig a vereség esélye.

A szenátusban ma 53:47 arányban a demokraták, a képviselőházban pedig 240:192 arányban a republikánusok vannak többségben. A felsőház republikánus kézbe kerülése akkor is jelentős konzervatív fordulathoz vezethet majd az amerikai politikában, ha Barack Obamának sikerülne újraválasztatnia magát.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×