eur:
389.64
usd:
364.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A szupermarketek örülnek az erős svájci franknak

A svájci frank fokozatos erősödése az euróval szemben egyre több határmentén élő svájcit ösztönöz arra, hogy a szomszéd országban bevásároljon. Kiváltképpen a német szupermarketek vonzzák a svájciakat, mert az árak euróban ugyan nem változtak, de a frankkal fizetők számára manapság minden legalább 20-25 százalékkal lett olcsóbb. Ez a tény arra ösztönözte a svájci munkaadókat, hogy az ingázók fizetését ne frankban, hanem euróban folyósítsák. Egy ideje azonban az exportorientált cégek a saját dolgozóikat is euróval fizetik, ami fokozódó elégedetlenséget váltott ki a munkavállalók körében.

A Svájcban dolgozó német munkavállalók zöme már beletörődött abba, hogy fizetésüket nem frankban, hanem a korábbi váltóárfolyamhoz igazított euróban folyósítsák.

Alighanem ez buzdította a kivitelre szánt cikkeket termelő svájci cégeket arra, hogy hazai alkalmazottaikat is euróban fizessék - arra hivatkozva, hogy a frank állandó erősödése miatt csak így tudnak versenyképesek maradnak a nemzetközi piacon.

Most azonban a munkavállalók érdekképviseleti szerve tiltakozást jelentett be, arra hivatkozva, hogy akik euróban kapják fizetésüket, közel 30 százalékos veszteséget szenvednek.

A szakszervezet most a berni kormány beavatkozását követelte. A vitába bekapcsolódott a svájci nemzeti bank is és mint alelnöke, Thomas Jordan elmondta, fontolóra vették, hogy a frank árfolyam-alakulását - egyelőre átmeneti időre - az euró ingadozásához kössék. Az év eleje óta az euró - a frankhoz viszonyítva - több, mint 25 százalékot vesztett értékéből.

A valutapiac vihara azonban nemcsak a svájci exportot, hanem az ország idegenforgalmát is erősen veszélyezteti, mert az árak az európai valutaövezetből érkező turisták számára alaposan felszöktek.

A legtöbb látogató Németországból érkezik Svájcba - elmaradásuk súlyos csapást jelentene az alpesi ország egyik legfontosabb üzletágára, ezért Bernben most tervbe vették kétmilliárd frankos alap létesítését a kivitelre dolgozó vállalatok támogatása, valamint az idegenforgalom szinten tartása érdekében.

A tervet ősszel terjesztik a törvényhozás elé. Jól értesült források szerint a társadalmi béke biztosítására - elfogadása alighanem biztosra vehető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×