eur:
389.32
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Végjáték Líbiában: bevonultak a lázadók Tripoliba

Kormányellenes lázadók vonultak be Tripoliba vasárnap éjszaka és szinte az egész fővárost ellenőrzésük alá vonták, miután Moammer el-Kadhafi líbiai vezető biztonsági erői összeomlottak; Kadhafi két fiát őrizetbe vették, az utcán tömegek euforikus hangulatban ünnepelték a négy évtizede hatalmon lévő vezető bukásának rohamos közeledtét.

A líbiai kormányellenes lázadók nyugat felől értek be Tripoliba vasárnap este, anélkül, hogy ellenállásba ütköztek volna - jelentették a hírügynökségek. A felkelőket örömmel fogadta és megéljenezte a lakosság. Az utcákon zeneszó hallatszott, az emberek az út szélén, euforikus hangulatban figyelték a hosszú konvoj bevonulását.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió hétfőre virradóra azt jelentette, hogy a felkelők egész Tripolit elfoglalták, Kadhafi főhadiszállásának kivételével: a lázadók a főváros 95 százalékát ellenőrzik, a Kadhafi-hű erők kezén csak a Báb-el-Azizíja épületegyüttes maradt. A Reuters hírügynökségnek az egyik lázadó azt nyilatkozta: Kadhafi erői továbbra is harcolnak Tripoliban, és a város 15-20 százaléka van az ellenőrzésük alatt. Fegyverropogás hallatszik Kadhafi rezidenciája közeléből, és heves harcok dúlnak Tripoli déli részén - jelentette az AFP tudósítója.


Hol van Kadhafi?

Kadhafi holléte egyelőre nem ismert, két fia azonban már a felkelők őrizetében van: Szeif al-Iszlám Kadhafit elfogták, Mohammed el-Kadhafi pedig megadta magát, s házi őrizetbe helyezték. A lázadók szóvivője ígérte: garantálják Kadhafi biztonságát, és sehol máshol, csak Líbiában akarják bíróság elé állítani. A Guardian és a BBC is azt jelentette, hogy egy tank hajtott el a líbiai vezető rezidenciájáról, és az a hír járja, hogy Kadhafi a algériai határhoz menekül.

Az al-Dzsazíra úgy értesült, hogy a tunéziai Dzserba szigetén, egy szállodában tartózkodik Bagdadi Mahmúdi líbiai kormányfő; az épületet körülzárta a tunéziai hadsereg. Az AFP közben azt jelentette, hogy Kadhafi még mindig Tripoliban lehet.

Nem ütköztek ellenállásba 

Több mint 3 dollárral csökkent a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára hétfő reggel a Líbiából érkező hírek hatására. A főváros elfoglalásáról szóló hírekre a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 3,15 dollárral 105,47 dollárra csökkent. Olajpiaci kereskedők szerint a lázadók sikerei révén hamarosan rendeződhet a líbiai válság, és ismét felfuthat az olajtermelés és az olajexport, amely az ország első számú bevételi forrása. (MTI)

A Sky brit tévécsatorna Tripoliból sugárzott élő adásában látható volt, hogy százak özönlöttek az utcára, örömükben lövöldöztek és Allahot éltették, miközben a felkelők kisteherautóikon a városközpont felé tartottak. A tévécsatornának a lázadókat kísérő riportere szerint a felkelők nem ütköztek ellenállásba.

A lázadók később elérték a belvárosban fekvő Zöld teret, ahol a Kadhafi-hívek a felkelés kirobbanása után a líbiai vezetőt éltető gyűléseiket tartották. A szimbolikus jelentőségű téren most örömittas emberek a kormányellenes felkelők vörös-fekete-zöld zászlaját lengették, táncoltak, Allahot éltették és a levegőbe lövöldöztek. A lázadók a szombolikus jelentőségű helyszínt Mártírok terévé neveznék át.

Az északkelet-líbiai Bengáziban, a felkelők központjában vasárnap este tízezrek ünnepelték kitörő örömmel az utcán Kadhafi hatalmának bukását.

Néhány órával korábban Kadhafi még hangüzenetben szólított fel a főváros megvédésére; a líbiai vezető huszonnégy óra leforgása alatt három ilyen üzenetben fordult a lakossághoz.

A felkelők nyilvánvaló sikere ellenére Mahmúd Dzsibril, a lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) végrehajtó testületének (kormányának) vezetője figyelmeztetett: maradtak még olyan gócpontok Tripoliban és környékén, ahol Kadhafi hívei ellenállnak.

Óvatosságra int

Dzsibril óvatosságra intette a felkelőket, hangsúlyozva, a harc még nem ért véget, de néhány órán belül teljessé válhat a győzelmük. Arra is felszólította társait, hogy ne álljanak bosszút sérelmeikért, ne fosztogassanak, ne bántsák a külföldieket, bánjanak emberségesen a foglyokkal, kíméljék meg az életüket, "még Kadhafi hozzátartozóinak, gyermekeinek, családjának" az életét is.

A felkelők a Tripoliba történő bevonulás előtt, a fővárostól nyugatra fekvő "a 27-es kilométerkőnél" elfoglaltak egy laktanyát, ahol sok fegyvert és lőszert zsákmányoltak. A szombaton elfoglalt Závija városa, azaz nyugat felől ez volt számukra a legfontosabb akadály a Tripoliba vezető úton. A lakta elfoglalása után néhány órával megadta magát a lázadóknak a Kadhafi biztonságáért felelős elnöki gárda.

Obama: A zsarnoknak távoznia kell

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszere elérte azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés, a zsarnoknak távoznia kell a hatalomból, hogy elkerüljék a vérfürdőt - vélekedett Barack Obama amerikai elnök.

Obama közleményében arra reagált, hogy a líbiai kormányellenes lázadók vasárnap este bevonultak Tripoliba, ahol nem ütköztek nagyobb ellenállásba, ellenőrzésük alá vonták a főváros szinte egészét, s őrizetbe vették Kadhafi két fiát.

Obama egyúttal felszólította a felkelőket, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat, őrizzék meg az államhatalmi szerveket és lépjenek előre a demokrácia megteremtése felé.

A Downing Street közleménye szerint David Cameron megszakította cornwalli nyaralását, és hétfő reggel visszatért Londonba, hogy a líbiai fejlemények tükrében összehívja a Nemzetbiztonsági Tanácsot. A brit miniszterelnöknek már másodjára kell rövidre fognia pihenését: legutóbb a Londonban kitört zavargások miatt utazott idő előtt haza Olaszországból.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár békés és azonnali líbiai hatalmi átmenetre szólított fel, s jelezte, a szövetség kész együttműködni a lázadókkal e célok elérése érdekében. Előzőleg egy NATO-szóvivő közölte, a szövetség továbbra is élni kíván az ENSZ-től a líbiai polgári lakosság megvédésére kapott felhatalmazással.

Washington fokozta a légi tevékenységet az elmúlt napokban

Az amerikai haderő fokozta a légi tevékenységet az elmúlt napokban a líbiai főváros környékén; a korábbinál több, rakétákkal felszerelt pilóta nélküli repülőgépet vetett be - jelentette helyi idő szerint vasárnap a The New York Times.

A napilap azt írta név nélküli forrásokra hivatkozva, hogy az amerikai légierő az elmúlt napokban lényegében folyamatosan megfigyelés alatt tartotta a Moammer Kadhafi csapatainak ellenőrzése alatt lévő körzeteket Tripoliban és környékén.

Predator típusú pilóta nélküli repülőgépeket vetettek be felderítésre, megfigyelésre és alkalmankénti földi csapásmérésre.

Az újság úgy tudja, Nagy-Britannia, Franciaország és más országok a napokban szárazföldi különleges egységeket dobtak le Líbiában, hogy segítsék a lázadók kiképzését és felfegyverzését.

Szombati összesítés szerint a NATO és szövetségesei 7459 bevetést hajtottak végre március óta Líbiában; több ezer célpontot támadtak. A New York Times rámutatott, a Kadhafi-rezsim katonai infrastruktúrájának a lerombolása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a rendszerhez hű haderő parancsnokai nem tudták mozgatni és utánpótlással ellátni csapataikat.

Az újságnak nyilatkozó több illetékes is úgy vélte, annak ellenére, hogy a lázadók elfoglalták Tripolit, még napokba telhet Kadhafi haderejének teljes semlegesítése.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×