eur:
389.71
usd:
362.71
bux:
68039.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Cameron: Széthullóban Kadhafi uralma

David Cameron brit kormányfő szerint Moammer Kadhafi uralma széthullóban van, és "kétségtelenül nehéz napok jönnek", de a líbiaiak "közelebb kerültek egy szebb jövő eléréséhez".

A kormányfő, aki hétfőn a nemzetbiztonsági tanács ülését elnökölte Londonban, kijelentette: Nagy-Britannia "büszke" lehet arra a szerepre, amelyet a közelmúltbeli eseményekben játszott, de - mint hangsúlyozta -, az ország jövője és Kadhafi sorsa elsősorban maguktól a líbiaiaktól függ. Hozzátette: azt szeretné, ha Kadhafit felelősségre vonnák tetteiért.

A kormányfő, aki hétfőn a nemzetbiztonsági tanács ülését elnökölte Londonban, kijelentette: Nagy-Britannia "büszke" lehet arra a szerepre, amelyet a közelmúltbeli eseményekben játszott, de - mint hangsúlyozta -, az ország jövője és Kadhafi sorsa elsősorban maguktól a líbiaiaktól függ. Hozzátette: azt szeretné, ha Kadhafit felelősségre vonnák tetteiért.

Cameron ismét felszólította Kadhafit, hogy minél előbb és feltételek nélkül adja meg magát.

A líbiai lázadók elfoglalták a főváros, Tripoli nagy részét. A londoni védelmi minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még mindig folyik a harc a városért, és folytatódnak a NATO hadműveletei is, amelyekben brit erők vesznek részt.

A brit haderő március óta van jelen Líbiában azzal a feladattal, hogy az ENSZ mandátuma alapján megvédje a civileket a támadásoktól. A brit részvételről hozott döntést túlnyomó többséggel támogatta a parlament.

A kormányfő ezúttal is hangsúlyozta: a brit haderő bevetése Líbiában "szükséges, jogos és helyes" lépés volt. A helyzet Tripoliban nyilvánvalóan még mindig elég "képlékeny", és nincs ok a teljes elégedettségre - jelentette ki. Kifejtette: "az a feladatunk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a líbiaiak támogatására, akik szabad, demokratikus és befogadó országot akarnak". "Az átmenetet a líbiaiaknak kell véghezvinniük, és ehhez széles nemzetközi támogatásra és az ENSZ segítségére van szükség" - fűzte hozzá.

Cameron közölte, még hétfőn egyeztet Musztafa Abdul-Dzsalíllal, az arab országbeli lázadó erőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnökével, és felhívja figyelmét "az emberi jogok tiszteletének és a megtorlások elkerülésének fontosságára".

Mint mondta, a Nagy-Britanniában lévő, korábban befagyasztott líbiai vagyonelemeket hamarosan rendelkezésre bocsátják az ország újjáépítéséhez. Hozzátette: amint elég biztonságossá válik a helyzet, Nagy-Britannia ismét megnyitja diplomáciai képviseletét az országban.

Ez már a második alkalom, hogy a brit miniszterelnök idén nyáron kénytelen megszakítani szabadságát, nemrégiben az olaszországi Toszkánából tért vissza idő előtt az angliai zavargások miatt. A nemzetbiztonsági tanács ülésén Liam Fox védelmi és Andrew Mitchell nemzetközi fejlesztésekért felelős miniszter is részt vett.

Tanulni a múltból


Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője is üdvözölte a líbiai fejleményeket, és kiemelte: gondoskodni kell arról, hogy a Kadhafi elleni felkelést követően stabil kormányzás alakuljon ki az országban. "A legjobb megoldás, ha a változás élén maguk a líbiaiak állnak, és igyekeznek tanulni a múltból" - fogalmazott közleményében a politikus. Hozzátette: a közrend helyreállítása, a líbiaiak életkörülményeinek javítása és a békés rendezés a legfontosabb.

Líbiában a lázadók elérték a fővárost, Tripolit, és a brit kormány azonnali távozásra szólította fel Moammer Kadhafit. Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok már korábban is felszólították Kadhafit, hogy távozzék. Vasárnap este a brit kormány közölte: Kadhafi "szörnyű bűncselekményeket követett el a líbiaiak ellen, és azonnal távoznia kell, hogy ne szenvedjenek tovább országának lakói".

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×