eur:
390.94
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A Szenátus is megszavazta az adósságplafon-emelést

Megszavazta kedden az amerikai Szenátus adósságplafon emeléséről szóló jogszabályt, amivel gyakorlatilag megoldódott a washingtoni kormány fizetésképtelenségével fenyegető belpolitikai válság. Barack Obama elnök, aki haladéktalanul aláírta a jogszabályt, azt mondta: ez csak az első lépés volt, a két párt képviselői együtt fognak dolgozni a deficit további csökkentése érdekében.

A Szenátus 74-26 arányban szavazta meg a 14,3 ezer milliárdos adósságplafon megemeléséről szóló kompromisszumos megállapodást, alig néhány órával annak veszélye előtt, hogy az amerikai kormány fizetésképtelenné váljon.

A Képviselőház hétfőn hagyta jóvá az adósságplafon emelését és a hozzá kapcsolódó deficitcsökkentő intézkedéseket.

A megállapodás értelmében 2013-ig kétezer milliárd dollárnál nagyobb összeggel emelik meg az adósságplafont. Ezzel párhuzamosan egyezség született egy 10 évre szóló, mintegy 1000 milliárd dolláros deficitcsökkentési tervről, amelyet egy további, még jelentősebb megszorítás követ majd.

Felállítanak egy kétpárti bizottságot, amelynek feladata, hogy a hálaadás napjáig (november 24-ig) javaslatot dolgozzon ki egy 1500 milliárd dolláros csökkentésről. Ha a testületnek nem sikerül teljesítenie ezt a célkitűzést, vagy a kongresszus elveti az elképzeléseit, akkor 1200 milliárd dolláros automatikus csökkentés lép életbe.

Továbbra is bizonytalan ugyanakkor, hogy a megállapodásba foglalt deficitcsökkentési intézkedések elegendőek-e ahhoz, hogy az Egyesült Államok a hitelminősítőknél megőrizhesse az AAA szintű adósbesorolását.

Ez csak az első lépés

Az adósságplafon emeléséről és a kiadáscsökkentésről szóló kompromisszum csak az első lépés volt, a demokratás és a republikánusok képviselői együtt fognak dolgozni a deficit további csökkentése érdekében - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök kedden, a Fehér Ház Rózsakertjéből közvetített televíziós beszédében.

Obama hangsúlyozta, hogy a világ legnagyobb gazdaságának újjáépítése érdekében további lépésekre van szükség. Értésre adta, hogy egy adóreform kidolgozását várja el a kongresszus által felállítandó kétpárti kongresszusi bizottságtól, és ismételten hangsúlyozta, hogy "kiegyensúlyozott megközelítésre" van szükség, amelynek értelmében a gazdagok több adót fizetnek majd a deficitcsökkentés érdekében.

Az elnök rámutatott a munkahelyteremtés sürgősségére, és sürgette, hogy a kongresszus hozza meg az olyan gazdaságélénkítő döntéseket, mint a munkanélküliségi biztosítás meghosszabbítása, a Panamával, Dél-Koreával és a Kolumbiával kötött kereskedelmi megállapodások ratifikálása, és a polgári repülés finanszírozásáról szóló törvénynek még a törvényhozási szünet előtti jóváhagyása. Felhívta a figyelmet, hogy a gazdaság helyzetének javításáért mindkét párt felelősséggel tartozik.

A frissen elfogadott törvényt az elnök kedden már alá is írta.

A Fitch Ratings hitelminősítő kedden jelezte, hogy az Egyesült Államok a megállapodás nyomán megőrizheti a legmegbízhatóbb adósokat megillető AAA minősítést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×