INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A brit gazdaságot is megérinti a hercegi esküvő

InfoRádió / MTI
Rövid távon valószínűleg nem tesz jót az egyébként is meglehetősen gyenge lábakon álló brit gazdaságnak a jövő pénteken esedékes hercegi esküvő, amelynek járulékos hatásai akár másfél százalékkal is csökkenthetik teljesítményét ebben a negyedévben - jósolják londoni makroelemzők.

Vilmos herceg - Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - április 29-én esküszik örök hűséget polgári származású kedvesének, Kate Middletonnak az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában, a Westminster-apátságban.

A brit kormány munkaszünetté nyilvánította az esküvő napját.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó csoport ezzel kapcsolatban kimutatta, hogy a pótlólagos munkaszünet miatt 1,5 százalékkal csökken a munkanapok száma a jelenlegi negyedévben.

A ház szerint emiatt a negyedéves nominális hazai össztermék (GDP) értéke "szélsőséges esetben" 1,5 százalékkal is elmaradhat attól a szinttől, amelyet egyébként elérne.

A Capital Economics szakértői felidézik, hogy 2002 júniusában, amikor II. Erzsébet királynő trónra lépésének 50. évfordulós ünnepségei alkalmából szintén volt egy plusz munkaszüneti nap, a brit ipari termelés 4,2 százalékkal zuhant havi összevetésben.

A címlapról ajánljuk