eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Washington új javaslatot tesz Teheránnak

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei az Iránnak beterjesztendő nukleáris fűtőanyag-cserére vonatkozó új javaslaton dolgoznak, amelynek feltételei azonban keményebbek annál az előterjesztésnél, amit Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb vezetője tavaly visszautasított - jelentette vezető amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva a The New York Times.

Az új nyugati javaslat értelmében Teheránnak bele kellene egyeznie, hogy két tonnányi alacsony dúsítottságú urán (LEU) elhagyja az országot: ez kétharmaddal nagyobb mennyiség, mint amit a tavaly Bécsben elért megállapodás-tervezet előírt volna. A mennyiség növelése arra utal, hogy Irán közben megszakítás nélkül folytatta az urándúsítást, s az Egyesült Államok szeretné elkerülni, hogy az iszlám köztársaságnak atomfegyver előállításához elegendő nyersanyaga legyen.

Iránnak emellett fel kellene hagyni azzal, hogy a LEU-ból további feldolgozás révén 20 százalékos szintre dúsított uránt állít elő, s hajlandóságot kell mutatnia a megegyezésre.

Az előterjesztésre adandó iráni reagálásból szakértők szerint következtetni lehet majd arra, hogy milyen mértékben gyakoroltak hatást az iszlám köztársaság nukleáris törekvéseire az ellene életbe léptetett gazdasági szankciók. Leon Panetta, a CIA igazgatója és Mike Mullen, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke korábban úgy vélekedett, hogy a szankciók okoznak ugyan károkat Iránnak, de ahhoz nem elegendőek, hogy nukleáris programja fő elemeinek feladására késztessék.

Az Egyesült Államok és szövetségesei "nagyon közel kerültek" egy Iránnal kapcsolatos közös álláspont kidolgozásához - mondta a lapnak név nélkül egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő.

Az irániak ugyanakkor még nem válaszoltak az uniós diplomácia vezetőjének, Catherine Ashtonnak arra a javaslatára, hogy november közepén, Bécsben kezdődjenek új tárgyalások. Teherán részéről előbb azt szeretnék, hogy Ashton mondja meg: mikor érnek véget a szankciók, s Izrael, valamint az Egyesült Államok mikor mond le az atomfegyverekről.

A 2009-es megállapodás-tervezetet hírszerzési források szerint személyesen Hamenei ajatollah utasította el, Mahmúd Ahmadinezsád elnököt is felülbírálva. Több amerikai kormánytényező ezért úgy gondolja, hogy a készülő új javaslat is kudarcra van ítélve. Az indítvány ugyanakkor eleget tesz Barack Obama amerikai elnök azon ígéretének, hogy a szankciók után is folytatni fogja a tárgyalásokat.

Nemzetközi nukleáris szakértők szerint Iránnak jelenleg két atombomba előállításához szükséges uránja van, de amerikai számítások szerint az országnak legalább további egy évre van szüksége ahhoz, hogy ezt fegyveralapanyaggá dúsítsa és abból valóban fegyvert készítsen.

Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína jelezte, hogy az USA és az EU által bevezetett kereskedelmi korlátozások megtorlásaként dömpingellenes vizsgálatot indít az európai és amerikai vegyianyag-behozat területén. A kereskedelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy vizsgálja a fogyasztói elektronikai és autóiparban széles körben használt hőre lágyuló polioximetilén-kopolimer behozatalát az EU-ból, az Egyesült Államokból, Japánból és Tajvanról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×