eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ismét munkába állt a második fúrógép a chilei bányában

Hatnapos szünet szerdán után ismét munkába állították azt fúrógépet, amelyet a második mentőakna kifúrására vetettek be a chilei Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában, ahol omlás következtében 33 bányász rekedt 700 méteres mélységben még augusztus 5-én.

A B-terv alapján elindított T-30 típusú munkagépet azért állították le korábban, mert 268 méter mélységben eltörött az egyik fúrófeje, s a már kivájt aknában ragadt.

Az új fúrófejet az Egyesült Államokból kellett beszerezni, és időt vett igénybe az is, hogy eltávolítsák a furatot eltömítő törött alkatrészt.

Megkezdődtek az előkészületek egy harmadik alagút fúrására is. A C-terv alapján bevetésre kerülő 45 méter hosszú, eredetileg kőolajkutatáshoz használt fúrógép a legnagyobb a mentésben eddig bevetett berendezések közül, és várhatóan ez fog a leggyorsabban haladni.

A szakemberek számításai szerint a mélyben rekedt bányászokhoz vezető alagútfúrás, majd a bányászok speciális kabinban, egyenként történő kimentése a legoptimálisabb esetben is eltart november elejéig, de lehet, hogy decemberig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×