eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Pártütők a német liberálisoknál?

A kereszténydemokraták táborában zúgolódó konzervatívok után a kisebbik német kormánypárton belül összefogtak a Szabad Demokrata Párt (FDP) irányvonalával elégedetlenek.

Mint a Süddeutsche Zeitung kedden beszámolt róla, 14 párttag (köztük négy parlamenti képviselő) "Liberális ébredés" (Liberaler Aufbruch) néven felhívást tett közzé. Ebben rámutatnak: az utóbbi hónapokban folytatott politika egyértelművé tette, hogy "az FDP nem klasszikus liberális párt". Az elégedetlenek felszólítják a pártvezetést, hogy térjen vissza a klasszikus liberalizmus alapelveihez.

A liberális pártnak szerintük "határozottabban kellene szembeszállnia a jelenlegi politikával, amely ellenségesen viszonyul a szabadsághoz". Németországban és Európában az állami intézmények többsége "nem a törvény uralmának engedelmeskedik általános és elvont szabályok szerint, hanem opportunista egyedi esetek, a boldogságot és a jólétet előmozdító intézkedések uralmának. Utóbbiak jogsértő legalista törvényekben öltenek testet".

A felhívás aláírói követelik, hogy az FDP határozottabban szálljon síkra az egyéni szabadságjogokért. A csoport vezéralakja, Frank Schäffler képviselő a csoportérdekeket szolgáló politika példájaként említette a müncheni újságnak a szállodaiparnak tavaly kiharcolt áfa-csökkentést, az egészségügyben és az energiatermelésben követett irányvonalat.

A Liberális ébredés kezdeményezői között van Paul Friedhoff, az FDP alsóházi frakciójának gazdaságpolitikai szóvivője, Lutz Knopek és Nicole Bracht-Bendt képviselők, valamint Gerd Habermann gazdaságfilozófus, a Hayek alapítvány elnöke. Schäffler az FDP pénzügyi szakértőjének számít; májusban - tiltakozásul az euró megmentését célzó rendkívüli pénzalap ellen - lemondott a Bundestag pénzügyi bizottságában viselt tagságáról.

A Süddeutsche Zeitung beszámolójából nem derül ki, vajon az elégedetlenkedők ahhoz a csoporthoz tartoznak-e, amely augusztus végén felszólította Guido Westerwelle FDP-elnököt: válasszon a pártvezetői és a külügyminiszteri poszt között. A csoport, amelynek lépését a liberálisok népszerűségének drámai mértékű zuhanása motiválta, úgy vélte: a két feladatkör egyidejű betöltésével Westerwelle szétforgácsolja erőit, diplomáciai misszióját ellátva túl sok időt tölt külföldön. Márpedig a pártnak a jelenlegi nehéz helyzetben erős kezű, minden energiáját az FDP korábbi támogatottságának visszaszerzésére fordító elnökre van szüksége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×