eur:
388.8
usd:
361.6
bux:
68723.98
2024. május 8. szerda Mihály

Eldurvultak a koránégetés miatt kitört zavargások

Tizenhétre emelkedett a Korán meggyalázása miatt kirobbant kasmíri tüntetés áldozatainak száma. A tiltakozók felgyújtottak egy keresztény iskolát, majd az indiai hadsereg katonái és rendőrök rájuk lőttek. Bár a muzulmán világban felháborodást keltő radikális amerikai tiszteletes a hétvégén mégsem rendezett koránégetést, ez már nem tudta lefékezni a tüntetők haragját.

Keddre 17-re emelkedett a kasmíri korán-tüntetés halottainak száma. Az áldozatok között van egy indiai rendőr is. A karhatalom hétfőn tüzet nyitott a terület elszakadását akaró tiltakozókra, akik a kijárási tilalmat figyelmen kívül hagyva vonultak az utcákra és felgyújtottak egy keresztény iskolát.

Az elégedetlenséget a hatóságok szerint az iráni kormány által pénzelt, angol nyelvű Press TV riportja robbantotta ki, amely felvételeket mutatott be arról, hogy keresztény fundamentalisták a washingtoni Fehér Ház előtt lapokat téptek ki a Koránból.

Korábban egy radikális amerikai tiszteletes koránégetést akart rendezni a szeptember 11-i terrortámadások évfordulóján, ami szintén nagy visszhangot kapott a muzulmán világban. Terry Jones, aki korábban veszélyes és gonosz vallásnak nevezte az iszlámot, szombaton hátraarcot csinált és azt mondta "templomában soha nem lesz koránégetés, és hogy sikerült elérnie célját: leleplezte az iszlámon belül veszélyes és radikális vonulatot".

Jones korábbi kampánya azonban már feltüzelte a hangulatot Kasmír Indiához tartozó részén. Az indiai hatóságok a megtiltották a kasmíri kábelhálózatoknak, hogy a Press TV adását sugározzák.

A terület hovatartozása miatt India és Pakisztán már többször háborúzott. 1990 óta az India-ellenes lázadók kampányának nyomán becslések szerint 47 ezer ember vesztette életét. Felmérésekből az derül ki, hogy a legtöbb Kasmíri függetlenségpárti. A tervezett koránégetések így alkalmasak voltak arra, hogy a szeparatisták okot találjanak a zavargásokra.

Egy különleges törvény értelmében az indiai katonákra és kommandósokra lazább fegyverhasználati szabályok vonatkoznak, mint más indiai államokban. Jogvédők felhívják a figyelmet, hogy a karhatalmiak házakat kutathatnak át, gyanúsítottakat tartóztathatnak le, lefoglalhatják vagyonukat és védelmet élveznek a bírósági eljárás alól - mindez pedig erősíti a megszállás érzetét a területen.

Hétfőn Iránban is tüntettek a Korán megszentségtelenítése ellen - körülbelül ezren vonultak az Egyesült Államok diplomáciai képviseletét ellátó svájci nagykövetség elé Teheránban. A radikális diákokat és a baszízs milícia tagjait rohamrendőrök tartották vissza.

Ali Hamenei ajatollah az amerikai kormányban működő "cionistákat" vádolta a tervezett, majd lemondott koránégetéssel, annak ellenére, hogy Obama elnök is elítélte a floridai tiszteletes tervét. Két magas rangú iráni vallási vezető pedig azt mondta: a vallási törvények értelmében a szent könyvet megszentségtelenítőknek halálbüntetés jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×