eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Fico-adót vezetnek be Szlovákiában

Szlovákiában januártól átmeneti időre 20 százalékra emelkedik az általános forgalmi adó a jelenlegi 19 százalékról - közölte a koalíciós tanács hétfő esti ülése után Iveta Radicová szlovák miniszterelnök.

Ugyanakkor a gyógyszerek és a könyvek áfája nem változik, továbbra is kedvezményes 10 százalékos lesz. Az emelt áfa addig marad érvényben, amíg a költségvetés hiánya nem csökken a bruttó hazai termék három százaléka alá. Ezt a helyzetet a tervek szerint 2013-ban kellene elérni. Megszűnik az udvarból történő árusítás esetében eddig érvényes, szintén kedvezményes 6 százalékos áfa.

A kormánykoalíció ezt a lépést "Fico-adónak" nevezte el, amelynek célja mintegy 160 millió euróval növelni az államkassza bevételeit.

A koalíció nem tart attól, hogy az áfa egyszázalékos emelése jelentős áremelkedést hozna. "A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyszázalékos áfa emelés nincs jelentősebb hatással az árakra, mindössze a költségvetés bevételei emelkednek" - jelentette ki a miniszterelnök.

Az áfa ideiglenes emelése része a közkiadások helyzetét javítani szándékozó intézkedés-csomagnak. Ennek keretében az állam 900 millió euróval csökkenti kiadásait és 800 millió euróval emeli bevételeit. Egyebek mellett átlagban 10 százalékkal csökkentik az egyes tárcák kiadásait és a bérösszegeket is. Kevesebbet fordítanak a körbeszerzésekre is. Radicová szerint a kormány már az idén 360 millió euróval csökkenti kiadásait.

A négy kormánypárt abban is megegyezett, hogy emelik a cigaretta és alkohol - kivételt képez a bor - jövedéki adóját. A kisiparosok, egyéni vállalkozók átalányként elszámolható költsége egységesen 40 százalék lesz - korábban 30 százalékról volt szó -, az egészségügyi biztosítás összegét pedig az összes bevételből számolják ki.

A kormány megszünteti annak lehetőségét, hogy korkedvezményes nyugdíj mellett dolgozni lehessen. Ugyancsak megszűnik az, hogy az öregségi vagy szolgálati nyugdíjak mellett a közigazgatásban lehessen munkát vállalni.

Ivan Miklos pénzügyminiszter már korábban jelezte: célja, hogy az idei 7,8 százalékos várható költségvetési hiányt jövőre a GDP 4,9 százalékára csökkentse. Megszorító intézkedések nélkül ez a hiány jövőre 7,4 százalék lenne.

A járulékrendszert nem érintik a változások, tehát egyelőre nem lesz járulékemelés. Radicová a múlt héten közölte: a kormány szerkezeti járulékreformon dolgozik, ezt azonban nem lehet gyorsan, elsietve megvalósítani.

Hanganyag: Protics János (Pozsony)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×