eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Bugár Béla: Nem lehet büntetni a szlovákiai kisebbségeket

Visszavonná a Fico-kormány által bevezetett, elsősorban a magyar kisebbséget sújtó retorziókat Iveta Radicova, leendő szlovák kormányfő - nyilatkozta a politikus a HVG-nek. Bugár Béla, a Híd-Most párt elnöke az InfoRádiónak megerősítette: ezeknek a jogszabályoknak a módosítása bekerült a kormányprogramba.

A jelenlegi kormánykoalíció úgy változtatja meg a kettős állampolgárságról elfogadott szlovák törvényt, hogy az ne büntesse a szlovákiai állampolgárokat - mondta el Bugár Béla.

A nyelvtörvényben több olyan retorzió van, amit szintén el kell távolítani - folytatta a politikus. Hozzátette: a Híd-Most párt benyújtotta az erről szóló elképzeléseit, és ezekről tárgyalni fognak a koalíciós partnerekkel.

Bekerült a kormányprogramba azon törvények módosítása is, amelyek a kisebbségeket hátrányosan érintik. Ezeket szintén napirendjére tűzi majd a parlament - tájékoztatott a pártelnök.

Arról, hogy a változtatások mikor léphetnek érvénybe, Bugár Béla nem tudott nyilatkozni. Mint mondta, még le sem mondott a jelenlegi Fico-kormány, és föl sem állt az új kabinet, úgyhogy szükség van némi türelemre.

Bugár Béla igazat adott Iveta Radicova miniszterelnöknek, aki azt mondta. nem a magyar kettős állampolgárságról szóló törvénnyel van a gond, hanem azzal, hogy megszavazása előtt nem egyeztettek a szlovák féllel.

A pártelnök elismerte azonban, hogy hiába egyeztetett volna a magyar kormány a választási kampány kellős közepén a Fico-kabinettel. De épp emiatt lett volna célszerű megvárni a szlovák szavazás végeredményét a törvényalkotással.

A most kialakult helyzetet mindenképpen úgy kell rendezni, hogy az intézkedés ne sújtsa a Szlovákiában élő kisebbségeket, köztük a magyarokat - jegyezte meg.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×