eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Miről beszélt az amerikai elnök az izraeli kormányfővel?

A washingtoni látogatáson tartózkodó Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedd este a Fehér Házban találkozott Barack Obama amerikai elnökkel, mintegy másfél óráig tárgyaltak, de egyelőre nem közölték hivatalosan, hogy milyen témákról.

Az izraeli kormányfő utolsó keddi programja volt a fehér házi látogatás. A szokástól eltérően újságírók nem láthatták, amint a két politikus kezet fog, és elkezd tárgyalni egymással. Tárgyalásuk után Netanjahu még két órát tartózkodott a Fehér Házban, de nem tudni, hogy milyen célból.

Netanjahu az ezt megelőző órákban találkozott a törvényhozás képviselőivel. Megfigyelők szerint a kongresszusban sokkal melegebb fogadtatásban volt része, mint a kormánynál. A törvényhozás épületében, a Capitoliumban kijelentette: újabb egyéves késedelmet szenvedhetnek a közel-keleti béketárgyalások, ha a palesztinok nem adják fel az izraeli "telepépítések" teljes befagyasztására vonatkozó követelésüket.

"Mi a kongresszusban Izrael mellett állunk" - mondta Nancy Pelosi demokrata párti házelnök Netanjahuval találkozva. "Nincs sehol a világon erősebb szövetségesünk, mint Izrael" - csatlakozott véleményéhez John Boehner, a republikánus képviselőcsoport vezetője. Mindketten hangsúlyozták: az atomfegyver megszerzésére törekvő Irán jelentette fenyegetés elhárításában az Egyesült Államok és Izrael együttműködik egymással.

Hillary Clinton külügyminiszter viszont az AIPAC Izrael-barát amerikai lobbicsoport éves tanácskozásán bírálta Izraelt, amiért a közel-keleti békefolyamatot veszélyezteti a kelet-jeruzsálemi lakásépítkezés folytatásával. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok Izrael iránti támogatása "szilárd, megingathatatlan, tartós és örök", ugyanakkor megállapította: az újabb izraeli építkezés a vitatott hovatartozású területen aláaknázza Amerika azon képességét, hogy segíteni tudjon az arab-izraeli viszály befejezésében.

"Netanjahu politikája az oka annak, hogy nem lehet felújítani az izraeli-palesztin tárgyalásokat. Mi készek vagyunk tárgyalni, ha Netanjahu tartja magát ahhoz, ami a közel-keleti kvartett nyilatkozatában szerepel" - jelentette ki az izraeli kormányfő washingtoni tárgyalásaira reagálva a ciszjordániai Rámalláhban Nabil Abu Rudeina, Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik tanácsadója.

A közel-keleti kvartett (ENSZ, Európai Unió, Egyesült Államok és Oroszország) pénteki moszkvai tanácskozásán felszólította Izraelt, hogy a kvartettnak a 2003-ban készült útitervével összhangban fagyassza be a lakásépítést a megszállt területeken. Az útiterv a palesztinokat pedig arra kötelezi, hogy fegyverezzék le szélsőségeseiket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×