eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Van Rompuy az EP-ben őt sértegető Farage helyett szégyelli magát

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke vasárnap a belga televízióban azt mondta, hogy az őt az Európai Parlamentben (EP) útszéli modorban sértegető Nigel Farage képviselő helyett szégyelli magát, a jelenséget pedig az egyre durvuló politikai erkölccsel magyarázta.

Nigel Farage brit euroszkeptikus képviselő szerdán egy vitában éles hangú kirohanást intézett a volt belga kormányfő ellen, aki a közelmúltban került az Európai Tanács elnökének posztjára. A képviselő szerint Van Rompuynek "annyi karizmája van, mint egy felmosórongynak" és "úgy néz ki, mint egy kis bankalkalmazott", továbbá az európai demokrácia és a nemzetállamok orgyilkosának nevezte.

Van Rompuy az incidens óta első alkalommal reagált a páratlan sértegetésre a flamand közszolgálati televízió műsorában, amelyet a De Standaard flamand újság honlapja ismertetett: "Kellemetlen volt, ráadásul helyette is szégyelltem magam. Micsoda szánalmas ember! Brit módra reagáltam: flegmán" - mondta a belga politikus, aki úgy véli, hogy a történtek jól illeszkednek az erkölcsi eldurvulásba, amely alól a politika sem kivétel.

"Egy túlságosan is agresszív társadalomban élünk és ez megmutatkozik a politikai verbális erőszakban is", mondta Van Rompuy, aki elismerte, hogy ez a magatartás néha a belga parlamentben is jelen van.

Faragét - aki a Szabadság és Demokrácia Európája frakció vezére - jövő hét keddre hivatalába kérette az EP elnöke, Jerzy Buzek, hogy megvitassa vele az incidenst. Szóvivője szerint Buzek - bár híve a szenvedélyes vitáknak - nem tűri a személyes sértegetést, különösen nem, ha valakit kinézete miatt akarnak megalázni.

Farage szerint viszont nem történt semmi különös, a brit parlamentben korántsem szokatlanok a névre szóló szitkozódások.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×