eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Újabb túlélőt találtak Haitin

Élve emeltek ki egy ház romjai alól egy tizenegy éves kislányt a szomszédai a földrengés sújtotta Haiti fővárosában szerdán, nyolc nappal a természeti csapás után - közölték francia nem kormányzati segélyszervezetek.

A kislányt egy francia tábori kórházba szállították, amelynek egyik orvosa valóságos csodának nevezte a gyermek megmenekülését.

A gyerek veséje normálisan működik, szervezetét fokozatosan hidratálják, később egyre több szilárd táplálékot kap majd.

A kislány a romok fogságában töltött nyolc nap alatt lesoványodott, rémálmok gyötrik, de az orvos szerint fokozatosan fel fog épülni.

A Richter-skála szerinti 7-es erősségű, január 12-i földrengésben legalább 75 ezer ember halt meg.

A nemzetközi mentőalakulatok eddig összesen 121 embert mentettek ki a romok alól az ENSZ humanitárius akcióinak összehangolásáért felelős szervezet (OCHA) adatai szerint.

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet igazgatóhelyettese, Jon Kim Andrus szerint ennél "megszámlálhatatlanul sokkal több" embert mentettek ki maguk a haitiak, mindenféle felszerelés nélkül.

Elérhetik

Péntektől megnyitják a kereskedelmi forgalom előtt a földrengés sújtotta haiti főváros kikötőjét - ígérte Ken Keen, a karibi országba humanitárius segítségnyújtásra vezényelt amerikai haderő tevékenységét felügyelő tábornok.

A tábornok emlékeztetett arra, hogy a haiti hatóságok ellenőrzése alatt lévő tengeri kikötő - Port-au-Prince más létesítményeihez hasonlóan - megrongálódott a január 12-i földrengésben. Emiatt a segélyszállítmányokat egyelőre csak a főváros nemzetközi repülőtere fogadja, amely mindössze egyetlen leszállópályával rendelkezik, így nagy a zsúfoltság a légikikötőben.

A tengeri kikötő újbóli megnyitása lehetővé teszi majd, hogy a segélyszállítmányokat a ide irányítsák át, a repülőtéren pedig a személyszállító gépeket fogadják.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×