INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Welt am Sonntag: a Nobel-békedíj ellenére Obamának erőt kell mutatnia

InfoRádió / MTI
Meglehetősen szerencsétlen időzítésnek nevezte a Welt am Sonntag, hogy Barack Obama amerikai elnök alig néhány nappal a Nobel-békedíj átvétele előtt jelentette be az Afganisztánban harcoló amerikai katonák létszámának jelentős növelését. Vasárnapi vezércikkében a német konzervatív újság ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a békedíj ellenére Obamának erőt kellett mutatnia.

Az amerikai elnök csütörtökön veszi át Oslóban a kitüntetést, amelyet - a hivatalos indoklás szerint - a nemzetközi diplomácia erősítéséért, illetve a népek közötti együttműködés melletti kiállásáért ítéltek oda neki. A szeptember végén született döntés óta azonban a legsúlyosabb nemzetközi konfliktusok csak tovább éleződtek - vélekedett a Welt am Sonntag, utalva arra: az amerikai elnök diplomáciai nyitottsága, illetve a párbeszédre való, fáradhatatlan készsége nem járt eredménnyel.

A lap megítélése szerint Afganisztánnal kapcsolatban Obamának nem volt más választása. Mindezt csak azok vonhatják kétsége, akik az amerikai elnökben egyfajta Gandhi-típusú pacifistát akartak volna látni. Nem értett egyet ugyanakkor a Welt am Sonntag azzal, hogy az elnök a csapaterősítéssel kapcsolatos döntéssel egy időben bejelentette a tervezett kivonulás - 18 hónap múlva történő - kezdetét is. Az újság szerint nem éppen bölcs dolog közölni az ellenséggel, hogy mikorra akarják két vállra fektetni őt, még akkor sem, ha az időpont megnevezésével Obama a saját híveinek táborában is mind erősebbé váló háborúellenes hangulatot akarta csillapítani.

Mindezzel összefüggésben a lap arra figyelmeztetett, hogy az afganisztáni siker nemcsak a katonai, hanem több más ismeretlen tényezőtől is függ. Így a többi között aligha valószínű, hogy ilyen rövid idő alatt sikerül ütőképes rendőrséget, illetve hadsereget létrehozni az ázsiai országban, mint ahogy az is nehezen elképzelhető, hogy az állami struktúrák, a labilis demokratikus intézmények addig stabilizálódhatnak Afganisztánban.

Ennek ellenére Obama tervei immár az asztalon fekszenek, és a NATO-szövetségeseknek nincs más választásuk, mint az Egyesült Államok támogatása - vélekedett a lap, rámutatva arra is: Afganisztán messze nem az egyetlen olyan nemzetközi probléma, amellyel kapcsolatban az amerikai elnöknek a konfliktus éleződésével kell számolnia. Így mindenekelőtt Irán vonatkozásában, a teheráni rezsim ugyanis a gyengeség jeleként értékelte az amerikai elnök által a nukleáris vita megoldása érdekében tett engedményeket. És - mint azt az elmúlt hetek bizonyították - semmi kétséget nem hagyott afelől, hogy a tárgyalásos rendezésben nem érdekelt.

Obamának ezért - ha nem akarja elveszíteni saját önbecsülését - nincs más választása, csak az, hogy Iránnal szemben is keményebben lépjen fel - hangsúlyozta a Welt am Sonntag, hozzáfűzve: az elnök mindaddig a Közel-Keleten sem lesz képes előrelépést elérni, illetve Izraelt a palesztinokkal szemben lényegi engedményekre kényszeríteni, amíg Iránt nem sikerül megfékezni. Az iráni atomprogram, továbbá a Hamásznak nyújtott teheráni támogatás beszüntetése nélkül semmi esély nincs egy önálló palesztin államra - írta a lap.

Az általános megbékélési retorika, továbbá az atomfegyverek nélküli világgal kapcsolatos utópikus víziók Obamát többé nem védhetik meg attól, hogy az említett konfliktusok kapcsán erőt demonstráljon - hangsúlyozta a német lap, úgy vélekedve: a világtól elrugaszkodott békeálmokon alapuló Nobel-békedíj mindebben nem segíti őt.

A címlapról ajánljuk