eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Csőd lehet a csodából

Nyakig eladósodik Írország, hogy finanszírozni tudja hatalmas költségvetési hiányát. A válsággal küzdő egykori kelta tigris jövő évi gazdasági termelése egy hatodával felérő hiteleket vesz fel, miközben kemény megszorításokat is bevezet.

Kelet-Európában pár éve irigykedve néztek Írországra, most viszont az írek figyelik irigykedve a lengyeleket. Varsó ugyanis négyszer olcsóbban tud külföldi hitelekhez jutni, mint a korábban gazdasági csodát végrehajtó Írország.

A Financial Times szerint a válságot különösen megszenvedő sziget jövő évi gazdasági termelése 13 százalékával felérő kölcsönöket kénytelen felvenni, miközben a kormány négy milliárd eurónyi megszorításokat akar megszavaztatni a jövő évi költségvetésben.

Írország a központi bank és elemzők szerint az eurózónai tagság feltételének számító, GDP-hez viszonyított három százalékos hiány közel négyszeresét halmozta fel, és jövőre csak töredéknyi mértékben tudja majd ezt ledolgozni. Ehhez szükség lesz az egyszerre elvonó és adóztató költségvetésre is, amely decemberben kerül a parlament elé.

Az ír büdzsé kétharmadát teszik ki a szociális kiadások. Eddig olyan tervek hangzottak el, hogy minden programtól öt százaléknyi pénzt vennének el, a Gazdasági és Társadalmi Kutatóintézet szerint azonban a családi pótlékot kell 20 százalékkal visszavenni és csökkenteni a közalkalmazotti béreket.

Mindeközben a kormányban helyet foglaló Zöldek ahhoz kötötték a koalíció túlélését, hogy az oktatási pénzekhez nem nyúlnak hozzá, a gazdák pedig épp ellenük tüntetnek, munkakörülményeikre panaszkodva.

A borús hangulat ellenére Írország annak örülhet, hogy továbbra is tudja finanszírozni az állam működését. A múlt héten eddig példátlan futamidejű, 15 éves lejáratú államkötvényt bocsájtott ki és gyűjtött be hét milliárd eurót az aukcióval. Szakértők szerint ezt azért figyelemre méltó, mert most világszerte sok állampapír verseng a befektetőkért.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×