eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Brown 12 ezer font költségtérítést fizet vissza

Több mint 12 ezer font (3,5 millió forint) képviselői költségtérítést fizet vissza Gordon Brown brit kormányfő - közölte hétfőn este a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal.

A londoni alsóházi törvényhozók által vitatott címeken felvett költségtérítések az utóbbi évtizedek legnagyobb belpolitikai botrányát kavarták Nagy-Britanniában. Az ügy elérte a nagy parlamenti pártok mindegyikének vezetőit is: Nick Clegg, a Liberális Demokraták vezére 910 fontot térít vissza 2006 és 2009 között költségként elszámolt, összesen 3900 fontos kertészeti számlájából, David Camerontól, a Konzervatív Párt miniszterelnök-jelöltjétől pedig egyelőre "további információkat" kért be lakáshitel-elszámolásairól Sir Thomas Legg, az ügy feltárásával megbízott magas rangú könyvvizsgáló.

A pártvezetők közül a legrosszabbul azonban a Munkáspárt élén álló Brown járt: a Legg-vizsgálat ajánlásai alapján a kormányfő összesen 12 415 fontot és 10 pennyt utal vissza a költségvetésnek. A 2004 óta elszámolt összeg zöme kertrendezési és takarítási munkák számláiból adódik.

Sir Thomas a vizsgálati jelentésben - nem hivatalos értesülések szerint - évi ezer fontban jelölte meg a képviselői otthonok kertrendezési munkái után évente visszaigényelhető összeg felső határát; a takarítás után elszámolható költségtérítésre kétezer fontos éves korlátot határozott meg.

A hatalmas belpolitikai botrányt az a leleplező riportsorozat kavarta, amelyet a The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap indított még május elején - kiszivárogtatott elszámolások alapján - a brit alsóházi képviselők által gyakran megdöbbentő címeken felvett költségtérítésekről.

A legkirívóbb esetek között szerepelt egy kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költsége, helikopter-leszállóhely kialakítása és várárok-tisztítás ugyanúgy, mint templomi jótékonysági adomány, ajándéknak szánt teddy mackók, vagy egy karácsonyra vett rózsaszín laptop árának visszaigénylése.

A botrány miatt már lemondott Jacqui Smith volt belügyminiszter, akiről - még a Telegraph-sorozat előtt - kiderült, hogy egyik tavalyi kábeltévé-előfizetési visszaigénylésében szerepelt több fizetős pornófilm megtekintésének díja is, bár a filmeket nem ő, hanem távollétében a férje nézte meg.

A botrány nem kerülte el a Konzervatív Párt egyik sztárpolitikusát, Boris Johnson londoni polgármestert sem, akiről a Telegraph megírta: egy ízben szerepelt képviselői költségtérítési igénylésében egy 16,50 fontba került koszorú, amelyet a politikus még 2006-ban, a brit háborús halottak emléke előtt tisztelgő hagyományos novemberi ceremóniára rendelt.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×