eur:
399.97
usd:
364.93
bux:
74186.25
2024. október 9. szerda Dénes

Phenjan hajlandó visszatérni a hathatalmi tárgyalásokhoz

Észak-Korea hajlandó visszatérni az atomfegyvereinek leszereléséről szóló hathatalmi tárgyalásokhoz, de előbb kétoldalú tárgyalásokat akar folytatni az Egyesült Államokkal - közölte Kim Dzsong Il, a sztálinista ország vezetője a phenjani látogatáson tartózkodó Ven Csia-pao kínai miniszterelnökkel az Új Kína és a KCNA hírügynökségek jelentése szerint.

"A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és az Egyesült Államok közötti ellenséges viszonyt eredményes kétoldalú tárgyalások útján békés kapcsolatokká kell átalakítani" - mondta Kim.

Kim és Ven tárgyalásaikon "egyetértettek abban, hogy szükség van a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételéről szóló létfontosságú közmegegyezésre. Kim közölte, hogy Észak-Korea az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalásai sikerességétől függően részt akar venni a többoldalú tárgyalásokon, köztük a hathatalmiakon" - olvasható a KCNA jelentésében.

A 2003-ban elkezdődött hathatalmi tárgyalásokkal az a célja az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Japánnak, Dél-Koreának és a házigazda Kínának, hogy Phenjan energetikai segélyért cserébe adja fel atomprogramját. Az alkudozás a hosszú évek alatt többször megszakadt, legutóbb idén áprilisban hagyta ott a tárgyalóasztalt Észak-Korea, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal sújtotta egy rakétakísérlete miatt.

Az Egyesült Államok nemrég közölte, hogy hajlandó kétoldalú tárgyalásokra Észak-Koreával annak érdekében, hogy visszatérjen a hatoldalúakhoz.

A Yonhap hírügynökség idézett egy meg nem nevezett dél-koreai tisztségviselőt, aki szerint Észak-Korea az atomlétesítményei újbóli üzembe helyezésének már az utolsó fázisában van. Erre a következtetésre szöuli és washingtoni hírszerző ügynökségek jutottak tíz észak-koreai nukleáris létesítmény megfigyelése alapján.

Phenjant áprilisban feldühítette az, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa büntetőintézkedéseket vezetett be ellene egy rakétakísérlete miatt, és ezért bejelentette, hogy helyreállítja atomlétesítményeit.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökség programbeszédében a versenyképesség növelését, a szabályozások egyszerűsítését és a tagállamok közötti együttműködés erősítését hangsúlyozta az Európai Parlament előtt. Kijelentette, hogy a magyar elnökség novemberben új versenyképességi paktumot mutat be, és kiemelte, hogy az EU ipari kapacitásainak megtartása, a magas energiaárak kezelése és a zöld átállás megalapozása kulcsfontosságú. A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök a schengeni rendszer összeomlásától óvott, és az unió határain kívül kialakítandó menekültügyi hotspotokat javasolta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősen kritizálta a magyar miniszterelnök kijelentéseit és a kormány intézkedéseit, álszentséggel vádolva a kabinetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×