Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogó rakétákat telepíthetnek Lengyelországba és Csehországba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lengyelország és Csehország az első jelöltek között van azon országok sorában, ahol az Egyesült Államok új rakétavédelmi programja keretében elhelyezné az először tengerre telepítendő elfogó rakéták földi verzióit - jelentette ki Hillary Clinton külügyminiszter pénteken Washingtonban.

Clinton a Brookings Intézetben tartott beszédében védte a Barack Obama elnök által előző nap bejelentett új rakétavédelmi elképzelést, mondván, hogy az erősíteni fogja az Egyesült Államok és szövetségesei védelmét. Egyúttal elhárította azokat a bírálatokat, amelyek szerint Obama döntése nyomán Európa sebezhetőbb lesz a rakétatámadásokkal szemben.

A külügyminiszter úgy fogalmazott: az új rakétavédelmi megközelítés javítani fog az iráni rakétafenyegetéssel szembeni amerikai védekező képességen azáltal, hogy egy tengeri és szárazföldi telepítésű, átfogóbb rakétavédelmi rendszer kiépítését irányozza elő.

Robert Gates védelmi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy az először hadihajókra telepítendő elfogó rakéták, Aegis elhárító rendszerek szárazföldi telepítésű változatainak megvalósítása a módosított rakétavédelmi terv második fázisában, 2015-től lesz esedékes. Nem zárta ki, hogy az elfogó szárazföldi rakéták majdani helyszíne Kelet-Európában lesz.

James Cartwright, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökhelyettese a Gatesszel közösen tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Pentagon a tervezett új amerikai rakétavédelmi rendszer keretében Csehország helyett a Kaukázusban létesítene radarállomást, de országot nem említett.