Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fico máris visszatáncolt Budapestnek tett ígéreteitől

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az EBESZ-nek nincs receptje a nyelvvita rendezésére - állítja a pozsonyi sajtó a kisebbségi főbiztos szlovákiai megbeszélései után.

A szlovákiai lapok nagy terjedelemben foglalkoznak Knut Vollebaek pozsonyi megbeszéléseivel. Az értékelések eltérőek, az Új Szó szerint például a diplomata diplomatikus volt.

Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa tegnapi pozsonyi látogatásán elismételte, amit Budapesten kifejtett: a nyelvtörvénnyel kapcsolatban megfogalmazott bírálatok közül néhány jogos és építő jellegű, néhány azonban túlzó és félrevezető. Ezeket nem kívánta konkretizálni.

Vollebaek szerint a törvény nem ellentétes a nemzetközi standardokkal, de "ez nem jelenti azt, hogy jó". A főbiztos világosan kifejtette: a végrehajtás és értelmezés olyan munka, amelybe be kell vonni a civil szférát és a kisebbségek képviselőit is.

Megismételte, hogy nem közvetítő, Budapestnek és Pozsonynak ugyanis erre nincs szüksége, tanácsadói szerepre vállalkozott, és örül, hogy ebben a folyamatban részt vehet.

Öllös László politológus szerint, aki a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának egyik tagjaként vett részt a Vollebaekkel történő tegnapi egyeztetésen, részben eredményes volt a tegnapi látogatás. "A megbeszélések során úgy tűnt, hogy elég világosan érti, mi a problémánk a nyelvtörvénnyel" - nyilatkozta az Új Szónak a politológus.

A főbiztos tegnap találkozott Robert Fico kormányfővel is, aki - az Új Szó szerint - a megbeszélés után kiadott nyilatkozatában visszatáncolt a magyar kormányfőnek egy hete adott ígéretétől. Fico akkor azt ígérte, hogy Vollebaek összes ajánlását megfogadják és életbe léptetik. Tegnap viszont már azt mondta, nincs szükség komplex kisebbségi törvényre, pedig ez volt Vollebaek egyik fő ajánlása.

Öllös szerint ez nem meglepő. "Robert Fico táncol, a pillanatnyi vélt érdekeinek, és a rá nehezedő nyomásnak megfelelően nyilatkozik" - mondta a politológus.

A pozsonyi Pravda úgy véli, hogy az EBESZ-nek nincs receptje a nyelvvita rendezésére. A lap szerint a megoldás csakis a két ország kezében van. A lap idézi Mirolsav Lajcak külügyminisztert, aki közölte, hogy szeptember 25-én Pozsonyban összeül a szlovák-magyar kisebbségi vegyes bizottság, s részletesen foglalkozni fog a vitás kérdésekkel.

A vita akár januárig eltarthat, eddig kell ugyanis a kulturális tárcának kidolgoznia a jogszabállyal kapcsolatos módszertani utasításokat, melyek elkészítésébe - a főbiztos ajánlása szerint - be kellene vonni a civil társadalom és a kisebbségek képviselőit is.