eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kalózt ölt a német haditengerészet az Ádeni-öbölben

A német haditengerészet foglyul ejtett négy feltételezett kalózt hétfőn az Ádeni-öbölben, egy ötödik társuk életét vesztette a műveletben - közölte a potsdami parancsnokság.

Ez volt az első eset, hogy az EU "Atalanta" kódnevű kalózellenes hadműveletének keretében a Kelet-Afrika és az Arab-félsziget déli partjai közötti vizeken járőröző német haditengerészek megöltek egy kalózt.

A tájékoztatás szerint a Brandenburg fregatt legénysége hétfő hajnalban al-Mukalla jemeni kikötővárostól délre át akart vizsgálni egy kisebb motoros hajót - nagyobbacska csónakot -, de az nem engedelmeskedett a felszólításnak, sőt az orra elé leadott lövésre sem állt meg. A fregattot kísérő helikopterről megállapították, hogy fegyverek vannak a csónak fedélzetén. Az EU-misszió parancsnoksága felhatalmazást adott arra, hogy akár tűzerővel is tartóztassák fel a kalózokat.

Lövöldözés tört ki; ebben az egyik kalóz halálosan megsebesült, a többieket elfogták, és átvitték a Brandenburg fedélzetére. A német kormány dönt a további sorsukról. Közelebbről egy bizottság, amely a belügyminisztérium, az igazságügy-minisztérium, a külügyminisztérium és a védelmi tárca illetékeseiből áll.

Németország korábban több szomáliai kalózt átadott Kenyának, hogy ott folytassák le ellenük a büntetőeljárást. A kalózok felelősségre vonása azonban jogi szempontból felettébb bonyolult, tisztázatlan többek között, hogy a nemzetközi vizeken mennyiben érintenek jogilag védett német érdekeket.

Németország 1400 katonával és három fregattal vesz részt a kalózok elleni EU-misszióban.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×