eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hamis iratok alapján vádolták hazaárulással az angol herceget

Huszonkilenc olyan hamis dokumentumot találtak a dél-angliai Kew-ban lévő Brit Nemzeti Archívumban, amelyek alapján hazaárulással vádolták meg Windsor hercegét, a trónjáról lemondott VIII. Edwardot, Winston Churchillt pedig az ellenséggel való tárgyalás és Heinrich Himmler SS-vezető meggyilkoltatása gyanújába keverték.

A herceg esetében a vád alapjául egy olyan levél szolgált, amely "Kedves Hitleremmel" kezdődött, aláírása pedig EP (Edward Prince) volt. Churchillre a gyanú munkatársainak Himmler halálával kapcsolatos levelezése miatt esett.

A dokumentumokat annak rendje-módja szerint archiválták. Martin Allen brit történész 2000-ben bukkant rájuk és ezeknek alapján írta meg 2002-ben Elrejtett naptár (Hidden Agenda) című könyvét, amelyben a herceg hazaárulásának történetét tárta az olvasó elé. A könyv megjelenése után egy szakértő megvizsgálta az ominózus dokumentumokat és rövid idő alatt megállapította, hogy hamisak.

A dokumentumok papírját egy korabeli könyvből tépték ki, az aláírások tintája alatt láthatók a ceruzanyomok, amelyek azt mutatják, hogy a hamisító előrajzolta, mielőtt tollal imitálta volna azokat. A minisztériumok pecsétjét lézernyomtatóval reprodukálták.

Kezdetleges hamisítás volt, amelyről az volt a szakvélemény, hogy bármelyik történésznek első látásra észre kellett volna vennie. Allent kihallgatták, de ő azt állította, hogy becsapták, ő a hamisító első áldozata - írta a La Repubblica című olasz napilap.

A brit legfőbb ügyész tavaly egy parlamenti bizottság előtt még azt mondta, hogy vannak olyan bizonyítékok, amelyek alapján Allent el lehet ítélni, a közelmúltban viszont arra az álláspontra jutott, hogy "Allen rossz egészségi állapota és más körülmények miatt nem áll a köz érdekében az eljárás folytatása".

A nyomozásban részt vevő Andy Perrott felügyelő véleménye: "Jól megtervezett kísérlet volt történelmi információink elsődleges forrásainak meghamisítására."

A brit Nemzeti Archívum olvasótermeit most mindenesetre zárt áramkörű kamerák vigyázzák és a felügyelő személyzet rendszeresen ellenőrzi azokat. Az viszont nem derült ki, hogy ki próbálta hazaárulónak beállítani II. Erzsébet királynő nagybátyját, és ki épített fel tárgyalási-gyilkossági történetet Churchill köré. És főleg azt nem lehet tudni, hogy még hány hamisított dokumentumot őriz az archívum.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×