eur:
395.72
usd:
372.21
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Küszöbön áll a cyberháború?

A számítógépes támadások veszélyét ugyanolyan komolyan veszi a NATO, mint egy esetleges rakétacsapás lehetőségét - állítja egy magas rangú tisztviselő.

Az online kémkedés és az interneten szerveződő terrorizmus a globális biztonságra leselkedő egyik legnagyobb veszélyforrás - hangzott el a Londonban megrendezett E-Crime konferencián, amelyen a cyberbűnözés visszaszorításáért küzdők - banki szakemberek, rendőri és IT-vezetők - vesznek részt.

"A cybervédelemet ma a legmagasabb szinteken a rakétaelhárítás és az energiabiztonság mellett említik" - jelentette ki a konferencián Szulejmán Anil, aki a NATO ellen irányuló számítógépes támadások kivédéséért felelős.

A szakember úgy véli, nemzetközi összefogásra van szükség, különben a probléma hamarosan világméretűvé válik. A tapasztalat azt mutatja - tette hozzá Szulejmán Anil -, hogy egy-egy kormány informatikai rendszerét egyre kisebb összegek felhasználásával lehet eredményesen megtámadni, a csapások hatása pedig sokkal komolyabb, mint korábban volt.

Szulejmán Anil hangsúlyozta: vannak olyan országok, amelyek a NATO-tagállamok ellen indított internetes támadásokat finanszíroznak. "Egyes nemzetek nemcsak védekezési, hanem támadási képességeket is fejlesztenek" - fűzte hozzá a szakértő.

Túlzás?

Szakértők már a nyolcvanas években figyelmeztettek a cyberterrorizmus kialakulásának lehetőségére, a kérdés azonban csak az utóbbi évtizedben került a figyelem középpontjába.

A hackerek egyre gyakrabban és szervezettebben próbálják megtámadni az egyes kormányzatok online kommunikációs hálózatát vagy az internetet felhasználni arra, hogy hivatalos szervezetekre csapjanak le.

Az internet alapú hadviselés reális lehetőségét mutatja, hogy újabb és újabb cybertámadás híre kerül nyilvánosságra. Tavaly arról számolt be a sajtó, hogy egy - valószínűleg kínaiakból álló - hackercsapat betört a Pentagon számítógépes rendszerébe, majd támadást indított Nagy-Britannia, Németország, India és Ausztrália kormányzati hálózata ellen. A csoportot - amelyet az amerikai szakértők Titan Rainnek neveztek el - a gyanú szerint Pekingből támogatják.

Észtországot is támadás érte: azt a csapást az információk szerint orosz hatóságok támogatták, az ügyben azonban csupán egyetlen gyanúsítottat vettek őrizetbe, egy észt tinédzsert.

Kevin Poulsen, aki korábban hackerkedett, ma pedig a Wired című számítástechnikai lap szerkesztője, úgy véli, hogy a politikusok és a média eltúlozza a veszélyt. "Nem hiszem, hogy egy valódi cyberháború, vagy a cyberterrorizmus valaha kialakul" - közölte a szakember.

Az Egyesült Államok ugyanakkor komolyan foglalkozik a kérdéssel: legutóbb 6 millió dollárt ítéltek meg a rendszervédelem fejlesztésére.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×