eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

A CIA ügynöke volt Szaddam külügyminisztere?

A CIA fizetett informátora volt a megbuktatott Szaddám Huszein külügyminisztere - állítja titkosszolgálati körökre hivatkozva az NBC amerikai televízió.

A kiszivárgott hírek szerint Nadzsi Szabri több mint 100 ezer dollárt kapott azért, hogy adatokat szolgáltasson az iraki fegyverprogramról.

Az iraki külügyminiszter állítólag azt jelentette, hogy nincs készülőben jelentős iraki fegyverprogram. A CIA-hoz hasonlóan azonban említést tett vegyifegyver-raktárakról, amelyekről később kiderült, hogy nem léteznek.

A franciák szervezték be

Az NBC információi szerint Nadzsi Szabrit 2002 szeptemberében szervezte be a francia titkosszolgálat. A miniszter állítólag egy darabig azt hitte, Párizsnak dolgozik, és amikor kiderült, hogy Washington áll a háttérben, nem vállalta tovább a megbízatást.

A kapcsolat megszakadt, ám az amerikaiak bevonulása után Nadzsi Szabri nem szerepelt a körözött vezetők listáján. Az NBC úgy tudja, hogy a volt diplomata jelenleg egy meg nem nevezett közel-keleti ország egyetemén tanít.

Az Egyesült Államok azzal az indokkal indított 2003-ban háborút Irak ellen, hogy az az arab országnak tömegpusztító fegyverei vannak. Később bebizonyosodott, hogy Irak nem rendelkezett ilyen fegyverekkel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×