eur:
404.22
usd:
373.87
bux:
74637.08
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Businessman holding smartphone and showing holographic graphs and stock market statistics lost profits. Concept of growth planning and business strategy. Display of bad economy form digital screen.
Nyitókép: A. Martin UW Photography/Getty Images

Foghatják a fejüket a franciák

Negatívra rontotta az eddigi stabilról Franciaország elsőrendű "Aa2" államadós-besorolásának kilátását a Moody's Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte: egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a francia kormány nem hajtja végre a vártnál tartósan magasabb költségvetési hiányok kialakulásának és az adósságtűrő képesség romlásának megakadályozásához szükséges intézkedéseket.

Az államháztartási helyzet máris a Moody's várakozásánál nagyobb mértékben romlott, és a francia szuverén adósprofilt terhelő kockázatokat még tovább növeli a politikai és az intézményi környezet, amely nem kedvez a költségvetési mérleg tartós javulását szolgáló szakpolitikai lépések megtételének - fogalmaz indoklásában a hitelminősítő.

A Moody's közölte: valószínűnek tartja, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért francia államháztartási hiány az idén meghaladja a 6 százalékot.

A francia kormány 2025-ben 5 százalékra kívánja csökkenteni a deficitet, de ennek elérése az ehhez szükséges költségvetési konszolidáció puszta mérete miatt valószínűtlen - áll a Moody's elemzésében.

Két hete egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is negatívra rontotta az addigi stabilról Franciaország elsőrendű "AA mínusz" államadós-besorolásának kilátását.

A lépést a Fitch is azzal indokolta, hogy a francia államháztartási hiány az eddig vártnál számottevően magasabb lesz, és ez jelentősen emeli a hazai össztermékhez mért államadósságrátát is a következő években.

A Fitch Ratings várakozása szerint a GDP-arányos francia államháztartási deficit az idén 6,1 százalékra emelkedik, vagyis jelentősen meghaladja a francia kormány és a Fitch egybehangzó eddigi előrejelzésében szereplő 5,1 százalékot.

A rontott deficitelőrejelzés fő okai között említette a hitelminősítő, hogy a nyári soron kívüli parlamenti választások miatt az áprilisban meghirdetett stabilitási program konszolidációs intézkedéseit nem hajtották végre maradéktalanul.

A Fitch felülvizsgált prognózisa szerint ebben a környezetben a francia államadósságráta 2026 végére eléri a hazai össztermék 116,3 százalékát. Ez több mint a kétszerese lenne a Fitch listáján "AA" sávban szereplő szuverén adósok prognosztizált mediánjának.

Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×