eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina
Young couple is saving money for their new home.
Nyitókép: Photodjo/Getty Images

Ennyi spórolható lakástakarékkal a lakáshitel kamaton!

A lakástakarék hatékony eszköz lehet a lakáshitel terheinek csökkentésére és akár a futamidő rövidítésére is – írja a money.hu szakértője.

Havi pár tízezer forintos megtakarítással 4-8-10 év alatt jelentős összeg gyűjthető össze, ami egyrészt a hitel előtörlesztésére fordítható, de ugyanakkor lakásfelújítás is finanszírozható belőle. A kamatos kamatnak köszönhetően a megtakarítás mértéke dinamikusan növekszik, a kamatbónusz pedig további hozamot jelent.

A lakástakarék kombinálása a lakáshitellel többféle szempontból is előnyös:

  • Csökkenti a havi törlesztőrészletet, ezáltal mérsékli a hitel terheit.
  • Gyorsabbá teszi a hitel visszafizetését, hiszen részleges vagy teljes előtörlesztésre is használható.

A lakástakarék megnyitásához minimum 4 éves futamidő vállalása szükséges, de minél hosszabb távú a rendszeres megtakarítás, annál nagyobb pénzügyi előnyt lehet elérni vele. Jelenleg három lakástakarékpénztár, az Erste, a Fundamenta és az OTP kínál ilyen, havi egyenlő összegű befizetésből, betéti kamatból és kamatbónuszból/prémiumból álló, megtakarítási lehetőséget.

A money.hu szakértői kiszámolták, hogy egy 20 millió forintos lakáshitelnél mennyivel csökkenthető a bank számára visszafizetendő összeg a lakástakarékpénztári megtakarításnak köszönhetően.

Egy 20 millió forint összegű lakáshitel havi törlesztőrészlete 20 éves futamidő esetén jelenleg 147.675 forint (kamat: 6,29 százalék). Az alábbiak szerint alakul a hiteltörlesztés, ha mellette havi 30.000 forintot teszünk félre LTP-ben 8 éven keresztül:

Lakáshitel változása LTP-vel kombinálva
Időszak Törlesztés LTP nélkül (Ft/hó) Törlesztés LTP-vel (Ft/hó)
1-96 hónap 147.675 177.675
97. hónaptól 147.675 110.279
Összes visszafizetendő 35.442.000 32.936.976
LTP megtakarítás előnye 2.505.024

Forrás: Money Network Kft., 2024. július 12-i kalkuláció

Lakástakarékkal kombinálva tehát 20 millió forint hitelösszegre 32.936.976 forintot kell visszafizetni, vagyis több mint 2,5 millióval csökken a visszafizetendő.

Ez tulajdonképpen megfelel annak, mintha a lakáshitel kamata a teljes futamideje alatt fix 5,4 százalék lenne.

Még több példaszámítás található a money.hu lakástakarék cikkében.

Számlanyitás, lakáshitelbe törlesztés díjai

A lakástakarék számlanyitási díja a szerződéses összeg 1 százaléka, ami a havi megtakarítás, a kamat, a kamatbónusz és a felvehető hitel együttes összege.

Bizonyos feltételek teljesülése esetén díjmentes is lehet a számlanyitás. Ilyenek lehetnek például:

  • Ugyanannál a pénztárnál lakossági bankszámla nyitás
  • Ha van már meglévő lakáshitel vagy Babaváró hitel a banknál
  • Legalább havi 50.000 forintos, 5, 8 vagy 10 éves futamidejű megtakarítás vállalása

A lakástakarékpénztári megtakarítás fogyasztóbarát hitelekbe történő betörlesztése díjmentes, piaci vagy támogatott hiteleknél 1-2 százalékos előtörlesztési díjjal lehet számolni, de előfordul, hogy banki kedvezmény vagy közvetítőn keresztül igényelt hiteleknél partneri kedvezmény keretében díjmentes.

A meglévő lakáshitel mellé is érdemes nyitni LTP-t, hiszen nem csak előtörlesztésre, hanem lakásfelújításra is használható az így megtakarított összeg. Utóbbi kapcsán számlabenyújtási kötelezettség sincsen.

Címlapról ajánljuk
Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Az extrém idei nyár után az esővíz megtartása és tárolása különösen fontossá vált. A Wavin Magyarország koncepciója szerint szemléletet kellene váltanunk, nem az a lényeg, hogy az esővizet minél gyorsabban elvezessük, hanem az, hogy amikor esik, akkor azt felfogjuk, tároljuk, és okosan, hosszabb idő alatt tudjuk felhasználni.

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×