eur:
395.17
usd:
368.49
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
An elderly man puts a coin in an empty wallet. Poverty in retirement concept. Special toning
Nyitókép: Stas_V/Getty Images

Fontos tévhitet oszlatott el a Nyugdíjguru

Sokan gondolkodnak úgy, hogy a nyugdíjba vonulásuk előtt jobban fizető pozícióra váltanak vagy másodállást vállalnak annak reményében, hogy ez majd feljebb tornázza a várható nyugdíjukat, a szakértő szerint azonban ez csak bizonyos esetekben érheti meg.

Közeledve a nyugdíjkorhatár felé sokakban merül fel a gondolat, hogy hogyan lehetne kicsit növelni a nyugdíj összegét. Ezek közül az egyik gyakori gondolat, hogy a nyugdíjba vonulás előtt még érdemes magasabb bérrel kecsegtető munkahelyet keresni, netán másodállást vállalni, és ez növelni fogja a várható öregségi ellátást - írja a Pénzcentrum.

Azonban Farkas András nyugdíjszakértő úgy fogalmaz a portálnak, hogy ez tévedés, pusztán a magasabb bér miatt nem érdemes jelentősen nagyobb megítélt nyugdíjra várni. A szakember szerint nincs értelme néhány évvel a nyugdíjba vonulást megelőzően csak azért munkahelyet váltani, hogy az új helyről kapott magasabb bér növelje a nyugdíjunkat.

Ugyanis az utolsó évek keresete kis tényező csupán a nyugdíjszámításban, az 1988-tól megszerzett összes keresetet figyelembe kell venni.

Mint írják, akkor érdemes a magasabb kereset miatt munkahelyet váltani, ha a tartalékképzés, az öngondoskodás a cél. Ha a munkavállaló félreteszi a többletet a nyugdíjmegtakarításába, csak akkor számíthat anyagilag a nyugdíjas években. Ám ez is csak akkor érvényes, ha már korábban is rendelkezett nyugdíjmegtakarítással a szakértő szerint.

Vagyis egy átlagos keresetű dolgozónak csak azért nem érdemes néhány évvel a nyugdíjazása előtt munkahelyet váltania, hogy ez a néhány évnyi magasabb kereset növelje a későbbi nyugdíját.

Magyarországon a közvetlenül nyugdíj előtt álló 55-65 éves korosztály, illetve a 65 év feletti korosztály egyre nagyobb hányadát teszi ki a foglalkoztatottak csoportjának. 2013-ban a foglalkoztatottaknak 13,3 százalékát tette ki az 55-65 közti korosztály, 2023-ban azonban már 16,7 százalék volt az arányuk. Emellett a nyugdíjaskorúak részaránya is folyamatosan növekszik a munkavállalók között - írják.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×