eur:
386.98
usd:
356.4
bux:
66145
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Industrial equipment (pipes, manometer/pressure gauge, levers, faucets, indicators) in a natural gas compressor station.
Nyitókép: CatEyePerspective/Getty Images

Ömlik a gáz Romániából Magyarországra

Rekordot döntött hétfőn a Románián keresztül Magyarországra érkező földgáz mennyisége - számolt be az Economedia.ro gazdasági portál a román gázszállítási rendszert üzemeltető Transgaz adatai alapján.

A nap folyamán 7,2 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra a ROHU gázösszekötőn keresztül. Ez minden idők legnagyobb értéke, az eddigi rekord napi 6,8 millió köbméter volt.

A rekordmennyiségű gázszállítást az tette lehetővé, hogy a Transgaz és az FGSZ Zrt. bővítették a csanádpalotai kompresszorállomás kapacitását. A 2010-ben átadott határkeresztező földgázvezeték eredeti kapacitása óránként 180 ezer köbméter volt. Ezt időközben 280 ezer köbméterre növelték, október 1-jétől pedig óránként 300 ezer köbméterre.

"A szállítórendszerek működtetői ezt a fejlesztést a Szolidaritási Gyűrű nevű kezdeményezés első lépésének tekintik, mely kezdeményezés - a bulgáriai, romániai, magyarországi és szlovákiai hálózatüzemeltetők közti szoros együttműködés és a bevezetett fejlesztések révén - megnövelt szállítási kapacitások biztosítását célozza a Közép- és Kelet-Európába dél felől érkező alternatív gázforrások számára" - olvasható a Transgaz közleményében.

Románián keresztül Csanádpalotán át főleg azeri földgáz érkezik Magyarországra.

Bár Hollandia után az Európai Unió második legnagyobb termelőjének számít, Románia nettó gázimportőr. A Transgaz adatai szerint az október 16-i import mennyisége 13,3 millió köbméter, míg az export 11,3 millió köbméter.

Románia gázhálózata Szerbia kivételével valamennyi szomszédos ország elosztórendszerével össze van kötve. A legtöbb földgáz Bulgária felől érkezik Romániába, és tranzitban Magyarország felé távozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
Dőlnek a történelmi csúcsok a tőzsdéken, tépik a DAX indexet

Dőlnek a történelmi csúcsok a tőzsdéken, tépik a DAX indexet

Jó hangulatban indul a kereskedés az európai tőzsdéken, a DAX újra csúcsra ment, miután a vártnál szebb számokat jelentett zárás után az Nvidia, ami lendületet adott a chipgyártók részvényeinek, és az autógyártók is szárnyalnak ma reggel. A japán piac új történelmi csúcsra emelkedett, a Nikkei 1989-es rekordja dőlt meg. Makroadatokból sem lesz ma hiány, európai és amerikai beszerzési menedzser index adatok, és inflációs statisztika érkezik a nap folyamán, a magyar piacon pedig a Magyar Telekomra lesz érdemes figyelni, amely zárás után teszi közzé negyedik negyedéves számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×