eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Industrial equipment (pipes, manometer/pressure gauge, levers, faucets, indicators) in a natural gas compressor station.
Nyitókép: CatEyePerspective/Getty Images

Ömlik a gáz Romániából Magyarországra

Rekordot döntött hétfőn a Románián keresztül Magyarországra érkező földgáz mennyisége - számolt be az Economedia.ro gazdasági portál a román gázszállítási rendszert üzemeltető Transgaz adatai alapján.

A nap folyamán 7,2 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra a ROHU gázösszekötőn keresztül. Ez minden idők legnagyobb értéke, az eddigi rekord napi 6,8 millió köbméter volt.

A rekordmennyiségű gázszállítást az tette lehetővé, hogy a Transgaz és az FGSZ Zrt. bővítették a csanádpalotai kompresszorállomás kapacitását. A 2010-ben átadott határkeresztező földgázvezeték eredeti kapacitása óránként 180 ezer köbméter volt. Ezt időközben 280 ezer köbméterre növelték, október 1-jétől pedig óránként 300 ezer köbméterre.

"A szállítórendszerek működtetői ezt a fejlesztést a Szolidaritási Gyűrű nevű kezdeményezés első lépésének tekintik, mely kezdeményezés - a bulgáriai, romániai, magyarországi és szlovákiai hálózatüzemeltetők közti szoros együttműködés és a bevezetett fejlesztések révén - megnövelt szállítási kapacitások biztosítását célozza a Közép- és Kelet-Európába dél felől érkező alternatív gázforrások számára" - olvasható a Transgaz közleményében.

Románián keresztül Csanádpalotán át főleg azeri földgáz érkezik Magyarországra.

Bár Hollandia után az Európai Unió második legnagyobb termelőjének számít, Románia nettó gázimportőr. A Transgaz adatai szerint az október 16-i import mennyisége 13,3 millió köbméter, míg az export 11,3 millió köbméter.

Románia gázhálózata Szerbia kivételével valamennyi szomszédos ország elosztórendszerével össze van kötve. A legtöbb földgáz Bulgária felől érkezik Romániába, és tranzitban Magyarország felé távozik.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×