eur:
391.12
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Gold coin Stack On the table save money Taking care of money
Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images

Új európai vagyonadó a láthatáron – íme az érvek

A leggazdagabbak kaphatnának egy 5 százalékos új adót a nyakukba, ám ennek gyakorlati megvalósításától még elég messze vagyunk.

Október 10-én startolt el az Adózzanak a gazdagok! elnevezésű európai polgári kezdeményezés (ECI), ami megpróbálja egy év alatt legalább egymillió uniós állampolgár aláírását megszerezni – olvasható az e heti HVG-ben.

Mint írják, a Thomas Piketty francia közgazdász által is támogatott kezdeményezés többek között azzal érvel, hogy a koronavírus-világjárvány és a sok helyen vele járó megélhetési válság első két éve alatt az összes új vagyonból 63 százalék (26 ezer milliárd dollár) jutott a leggazdagabb 1 százaléknak, míg csupán 37 százalék a világ többi részének. De azt is felhozzák, hogy

az EU-ban a legvagyonosabb 1 százalék négy és félszer több vagyont szerzett a válság óta, mint a társadalom alsó 90 százaléka összesen.

A fentiek miatt a leggazdagabbakra kiszabott 5 százalékos uniós vagyonadóból évente közel 250 milliárd euróra tehetne szert az EU, a pénzt pedig a kezdeményezők a zöld gazdasági átállást finanszíroznák, hiszen a klímasemleges gazdasági átállásnak óriási beruházásigénye van.

Persze az, hogy mindebből valóság legyen, elég messze van, ám Andor László, az európai baloldali progresszív pártok brüsszeli think tankje, a Foundation for European Progressive Studies (FEPS) főtitkára szerint az, hogy az Európai Bizottság befogadta a kezdeményezést, azt üzente, hogy van kompetenciája az ügyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×