eur:
388.98
usd:
360.61
bux:
68021.19
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Erste-elemző: jön az egy számjegyű infláció, de majd a jövő év elejét is figyelni kell

Az Erste Bank makrogazdasági elemzője, Nagy János elmondta: az üzemanyagárak emelkedése fogta meg a dezinflációt, anélkül a 12,2 százaléknál is alacsonyabb lehetett volna a mértéke. Az MNB céljáig azonban még "göröngyös" az út, és jön egy fontos mérföldkő is jövő év elején.

A KSH kedden kiadott adatai szerint az előző havi 16,4 százalékról szeptemberben 12,2 százalékra mérséklődött az infláció Magyarországon. Az élelmiszerek havi szinten átlagosan olcsóbbá váltak, éves indexük pedig 15,2 százalékos volt. Az üzemanyagok drágultak, 3,3 százalékkal, a szolgáltatásoknál minimális volt az árak emelkedése.

Az InfoRádióban az Erste Bank makrogazdasági elemzője, Nagy János rámutatott: a havi inflációs adat némileg kedvezőbb lett az elemzői konszenzusnál, és jobbára

az üzemanyagárak emelkedése fogta meg a dezinflációt.

Megjegyezte, hogy októberben eddig a szeptemberieknél alacsonyabbak voltak a töltőállomások árai, vagyis itt most megállt egy kicsit a drágulás.

Az élelmiszerárak esetében éves szinten átlag fölötti még az emelkedés, de havi szinten lényegében stagnálás van, ami a bázishatás érvényesülését mutatja. Az éves index jelentős átlagos esése a háztartási energia bázisból való kiesése miatt következett be az elemző szerint.

"Már októberben jó esély van az egy számjegyű inflációra, de legkésőbb novemberben ez be fog következni. Ugyanakkor, ahogy a jegybank is többször kiemelte a kommunikációjában, ez csak ez közbenső lépés, mert a 3 százalékos inflációs középtávú célt látja maga előtt az MNB. Annak eléréséig azonban még jelentős göröngyök vannak hátra.

Különösen fontos lesz a következő év első hónapjaiban történő átárazás,

ami meghatározhatja, hogy 2024-ben miként folytatódik az idén elkezdődött dezinflációs folyamat" - mutatott rá Nagy János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×