eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Erste-elemző: jön az egy számjegyű infláció, de majd a jövő év elejét is figyelni kell

Az Erste Bank makrogazdasági elemzője, Nagy János elmondta: az üzemanyagárak emelkedése fogta meg a dezinflációt, anélkül a 12,2 százaléknál is alacsonyabb lehetett volna a mértéke. Az MNB céljáig azonban még "göröngyös" az út, és jön egy fontos mérföldkő is jövő év elején.

A KSH kedden kiadott adatai szerint az előző havi 16,4 százalékról szeptemberben 12,2 százalékra mérséklődött az infláció Magyarországon. Az élelmiszerek havi szinten átlagosan olcsóbbá váltak, éves indexük pedig 15,2 százalékos volt. Az üzemanyagok drágultak, 3,3 százalékkal, a szolgáltatásoknál minimális volt az árak emelkedése.

Az InfoRádióban az Erste Bank makrogazdasági elemzője, Nagy János rámutatott: a havi inflációs adat némileg kedvezőbb lett az elemzői konszenzusnál, és jobbára

az üzemanyagárak emelkedése fogta meg a dezinflációt.

Megjegyezte, hogy októberben eddig a szeptemberieknél alacsonyabbak voltak a töltőállomások árai, vagyis itt most megállt egy kicsit a drágulás.

Az élelmiszerárak esetében éves szinten átlag fölötti még az emelkedés, de havi szinten lényegében stagnálás van, ami a bázishatás érvényesülését mutatja. Az éves index jelentős átlagos esése a háztartási energia bázisból való kiesése miatt következett be az elemző szerint.

"Már októberben jó esély van az egy számjegyű inflációra, de legkésőbb novemberben ez be fog következni. Ugyanakkor, ahogy a jegybank is többször kiemelte a kommunikációjában, ez csak ez közbenső lépés, mert a 3 százalékos inflációs középtávú célt látja maga előtt az MNB. Annak eléréséig azonban még jelentős göröngyök vannak hátra.

Különösen fontos lesz a következő év első hónapjaiban történő átárazás,

ami meghatározhatja, hogy 2024-ben miként folytatódik az idén elkezdődött dezinflációs folyamat" - mutatott rá Nagy János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×