eur:
393.87
usd:
369.11
bux:
65277.11
2024. április 19. péntek Emma
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai a halak és halőrök napjához kapcsolódóan látványtelepítést végeznek Tihany közelében 2022. március 22-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

300 ezerért kínálta a feketén kifogott pontyot

A nagytestű halak kereskedelme valahogy nem jelenik meg a gazdasági adatokban.

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme, újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek.

A Nébih keddi közleménye kiemeli: a halat 300 ezer forintért kínálta feketén eladásra egy tiszanánai horgász, a tetemes vételár helyett azonban százezres nagyságrendű halvédelmi bírságra, valamint a horgászattól való több hónapos eltiltásra számíthat.

A próbavásárlás során a halőrök kiderítették: a horgász elmondása szerint a hal a Tiszából származott, így az - a hal védelméről és a halgazdálkodásról szóló törvény, valamint a KTVHESZ 2022-es horgászrendje alapján - kereskedelmi forgalomba nem hozható. A Nébih ÁHSZ és a KTVHESZ halőrei a pontyot lefoglalták és visszaengedték eredeti élőhelyére.

Azt írták, hogy a sporthorgászat egyre nagyobb teret hódít:

a horgásztársadalom jelentős része ma már nem élelmiszerként tekint a halra,

hanem pusztán a minél nagyobb zsákmány kifogásában érdekelt. Így országszerte egyre több a sporthorgászatra és horgászversenyekre specializálódott magán horgásztó, amelyek kimondottan a "nagyhal" fogásának élményét garantálják a horgászok számára. A komoly horgászati reklámértékkel bíró nagytestű halak felnevelése azonban több évtizedes munka eredménye, épp ezért nehezen beszerezhetők és piaci értékük - egy 25-30 kilogrammos ponty esetében - meghaladhatja a 600 ezer forintot.

Ezért jelentős a természetes vizekből kifogott nagyhalak feketekereskedelme a magán horgásztavak számára, amely jelenséget a Nébih ÁHSZ többek között a hirdetési felületek, közösségimédia-felületek folyamatos monitorozásával is igyekszik visszaszorítani.

A természetes vizek halállománya nemzeti kincs, élőhelyük megőrzése és fenntartható hasznosítása közös feladat. Azt kéri a hatóság, hogy aki a horgászattal, halászattal vagy halkereskedelemmel összefüggésben szabálytalanságot tapasztal, jelezze az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×