INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

mák

bejgli

termesztés

Németh Imre növénytermesztési ágazatvezető egy mákgubó minőségét ellenőrzi Orosháza határában, az Orosfarm Zrt. területén, ahol az aszály miatt kétszázötven hektár helyett csak 104 hektáron tudták megkezdeni a mák betakarítását. Az Orosfarm Zrt. területén lévő ópiummákot az Alkaloida gyára dolgozza fel Tiszavasváriban.

Nem lehet gond a mákos bejglivel idén

InfoRádió

Kiemelkedően jó volt Magyarországon a máktermés. Bár a mák egy kényes és kockázatos növény – mondta az InfoRádiónak Pájtli József termelő, aki Tamásiban már évtizedek óta foglalkozik máktermesztéssel.

Miután a mák nagyon apró szemű növény, ezért csak nagyon sekélyen, másfél-két centi mélyen szabad vetni, emiatt aztán nagyban kitett az időjárásnak, elsősorban a kiszáradásnak. Azonban néhány tíz milliméternyi öntözést követően ígéretes kelés várható – magyarázta az InfoRádiónak Pájtli József termelő, arra is kitérve, hogy az őszi mák, szemben a tavaszival, másfélszer többet képes teremni.

A máktermesztés további problematikus része, hogy a növény nemcsak a gyomokra, hanem a gyomirtó szerekre is érzékeny, ezért külön figyelmet kell arra fordítani, hogy az adott területen milyen gyomflóra található. Azonban már léteznek olyan készítmények, amelyek rezisztenssé teszik a növényt, miközben széles hatásspektrumúak a gyomokkal szemben.

Bár általánosságban a tavaszi aszály nagy kárt tehet a növényben, amiből idén is bőven kijutott, ennek ellenére a kívánt csapadék időben érkezett, ennek köszönhetően pedig

minden idők egyik legjobb máktermését hozta az idei év.

A túlzott csapadék virágzáskor okozhat gondot, gátolva a rovarok, elsősorban a méhek beporzó tevékenységét.

A máknak két fajtáját különböztetjük meg, van az étkezési és az úgynevezett alkaloid, utóbbit ipari célra termesztik. A növény termesztése ugyanakkor bejelentés-kötelezett, amely során igazolni kell a vetőmag származását.

Magyarországon az 1800-as években is már termesztettek mákot, ami egykor kézi egyelést igényelt, mára azonban különféle vetőgépek segítségével végzik. A már említett vetés utáni csapadékon, illetve öntözésen túl a mák nagyban igényli a megfelelő tápanyagutánpótlást is ahhoz, hogy normálisan ki tudjon fejlődni – jegyezte meg Pájtli József.

A mák, amellett, hogy egy igen kockázatos növény, még profitot sem hoz minden évben, miután eltérő a piaci kereslet rá évjáratonként, ezért kisebb is az érdeklődés a termesztése iránt.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

Minden idők egyik legjobb máktermését hozta az idei év
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018