eur:
393.52
usd:
368.35
bux:
66064.86
2024. április 24. szerda György
Egy munkatárs tankol a Mol üzemanyagtöltő-állomásán a III. kerületi Árpád Fejedelem úton 2017. január 18-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megemelkedhetnek az üzemanyagárak

A koronavírus-járvány és az ezzel összefüggésben elrendelt rendkívüli kormányzati intézkedések miatt 55 százalékkal emeli a benzin és a gázolaj készletezési díját a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ). Ez kis mértékben tovább emeli az üzemanyagok árát.

A tagi hozzájárulás emeléséről döntött a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) igazgatótanácsa május 8-án, amikor áttekintette az előző éves költségvetésről szóló beszámolót és elfogadta az idei évit is - írta a szövetség honlapján megjelentek alapján a Napi.hu. Részben a járvány hatásai, részben pedig az ezzel összefüggésben elrendelt rendkívüli kormányzati intézkedések miatt 55 százalékkal emelik a benzin és a gázolaj készletezési díját. A döntéseket azonban egy, a veszélyhelyzet után legkésőbb 90 nappal összehívott közgyűlésen még felülvizsgálják.

A benzin esetében a tagi hozzájárulás mértéke a jelenlegi ezer literenkénti 2674 forintról 4145 forintra emelkedik, ami egy literre vetítve 1,47 forintos drágulást jelent.

A gázolajnál júniustól ezer literenként 3883 forintot kér tagjaitól a szövetség, jelenleg 2505 forint a díj. Az autósok számára ez literenként 1,38 forintos emelést jelenthet.

A portál szerint ez azt jelenti, hogy

ugyan kis mértékben, de drágulnak az üzemanyagok június 1-jétől.

Maga az MSZKSZ azt hivatott biztosítani, hogy egy 1993-as törvény értelmében Magyarországon megfelelő mennyiségű kőolaj biztonsági készlet álljon rendelkezésre, ha az ellátásban zavar keletkezik. A tagi hozzájárulás pedig azt előzi meg, hogy egy esetleges ellátási zavar esetén óriási áremelkedéssel kelljen számolni. A 2020. április végi állapot szerint a szervezet közel 600 kilotonna kőolajat, 515 kilotonna gázolajat, 262 kilotonna benzint tárol.

A szervezet adatai szerint egyébként az elmúlt 9 évben a benzin után 1500-3300 forint, a gázolaj után pedig 1405 és 3205 forint közötti tagdíjat szedtek be ezer literenként.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Gyengülget a forint, a dollár egyre erősebb

Gyengülget a forint, a dollár egyre erősebb

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×