eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Kiadta a figyelmeztetést az OTP, új típusú adathalász levél terjed

Egy újfajta adathalász levéllel próbálkoznak csalók az OTP nevében. A pénzintézet erre a honlapján figyelmezteti az ügyfeleit.

Az OTP honlapján megjelent tájékoztató szerint a csalók több csatornán, köztük például telefonon próbálnak hozzájutni ügyféladatokhoz adategyeztetésre hivatkozva, sokszor pedig saját magukat a bank alkalmazottjának állítják be, hogy hozzáférjenek a számla-, vagy a bankkártya-birtokos személyes adataihoz, internetbanki belépéshez szükséges azonosítójához, biztonsági kódjához, jelszavához, vagy bankkártyaadataihoz.

Az adathalászat másik módja az e-mailben, vagy SMS-ben küldött üzenet. Ezen az úton próbálkoznak most azok a csalók, akikre hivatkozva a mostani, legújabb figyelmeztetést kiadta az OTP. Az adathalászok ugyanis egy olyan internetes oldalra vezető linket küldenek az ügyfeleknek, amely valóban,

a megtévesztésig hasonlít a bank internetbanki belépőoldalára.

Az OTP azt tanácsolja, az ügyfelek mindenféleképpen gyanakodjanak, ha akár telefonhívással, akár SMS-sel, közösségi oldalon keresztül érkezett üzenettel, vagy e-mail útján kéri valaki a bankra hivatkozva személyes adataikat, köztük például az internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszavukat vagy PIN-kódjukat. Szintén gyanús lehet, hogy ha magyartalan nyelvezetű, nehezen értelmezhető üzenetet kap valaki. Ezek a tartalmaz ugyanis szinte kivétel nélkül fordítóprogrammal készülnek.

Az OTP kiemeli, sem ők, sem más bank nem kér ügyfeleitől sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben soha jelszavakat, PIN-kódokat, vagy más bizalmas adatokat.

A bank ugyanis ezt kizárólag akkor teheti meg, ha egy konkrét, folyamatban lévő ügyben keresi az ügyfelelet. A személyes adatközlés módját pedig az ügyfél határozza meg.

Az OTP az óvatosság mellett azt is tanácsolja, hogy mielőtt bárki bejelentkezik az internetbankba, győződjön meg arról, hogy valóban az OTP oldalán van, vagyis még belépés előtt ellenőriznie kell a böngésző címsávban a honlapcímet, a szolgáltatás belépés oldalán pedig a böngészőcímsorban megjelenő lakatikonra kattintva meg kell győződnie arról, hogy a biztonsági tanúsítvány szerint valóban az OTP Bank adta-e ki az oldalt. Ha más jelenik meg, akkor

azonnal meg kell szakítani a kapcsolatot,

hívják föl a figyelmet.

Abban az esetben pedig, hogy ha valaki gyanítja, hogy adathalászat áldozatává vált, ezt haladéktalanul jelezze a legközelebbi OTP fiókban, vagy a pénzintézet honlapján megadott telefonszámon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×