eur:
393.02
usd:
366.91
bux:
66799.54
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Egyre több vállalkozás számára érheti meg a kiva

2020. január 1-jétől 12 százalékra csökken a kisvállalati adó kulcsa. A rendelkezés a kormány szándékai szerint egyszerre szolgálja a foglalkoztatás ösztönzését és a beruházások élénkítését. Az InfoRádió Lambert Zoltánt, a WTS Klient ügyvezető partnerét arról kérdezte, hogy a változásokkal összefüggésben milyen adózási formát érdemes választaniuk a cégeknek.

A nyári adócsomag egyik eleme volt, hogy 12 százalékra csökken 2020. január 1-jétől kisvállalati adó (kiva), amely forma azonban már a múlt évben is sok vállalat számára izgalmassá vált, hiszen akkoriban az árbevételhatárt egymilliárd forintra emelték – fogalmazott Lambert Zoltán, a WTS Klient ügyvezető partnere.

Ugyanis, hogyha valaki a kisvállalati adót választja, akkor 3 milliárd forintos árbevételével benn is maradhat a kisvállalati adó rendszerében, ami nemcsak a kis-, hanem a középvállalatoknak is egy nagyon jó lehetőség abban az esetben, hogyha a számaikat vizsgálva – a kiva módszerével – kevesebb adó jön ki, mint maga a társasági adójuk lenne, magyarázta a szakember.

Lambert Zoltán szerint eddig is nagyon sok vállalkozás, amely társasági adóalany volt, választotta a kivát, miután így kevesebb adót kellett fizetnie, és ezt az 1 százalékpontos csökkenés még kedvezőbbé tehet.

Annyi változás mindenképpen van, hogy

"bejön a képbe az evások csapata" is, miután jövőre az adónem megszűnik,

mutatott rá a WTS Klient ügyvezető partnere, hozzátéve: ezek egy része a kisvállalati adót fogja választani.

A szakember végezetül megjegyezte, hogy miután a kiva három adónemet, a társasági adót, a szociális hozzájárulást és a szakképzési hozzájárulást helyettesíti, így

azok a vállalkozások, amelyeknek magasabb a bérköltségük, mint amennyi a nyereségük, nagy valószínűséggel jobban járnak,

hogyha a kisvállalati adót választják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×