INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

kisvállalkozás

adó

beruházás

kiva

eva

Egyre több vállalkozás számára érheti meg a kiva

Egyre több vállalkozás számára érheti meg a kiva

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

2020. január 1-jétől 12 százalékra csökken a kisvállalati adó kulcsa. A rendelkezés a kormány szándékai szerint egyszerre szolgálja a foglalkoztatás ösztönzését és a beruházások élénkítését. Az InfoRádió Lambert Zoltánt, a WTS Klient ügyvezető partnerét arról kérdezte, hogy a változásokkal összefüggésben milyen adózási formát érdemes választaniuk a cégeknek.

A nyári adócsomag egyik eleme volt, hogy 12 százalékra csökken 2020. január 1-jétől kisvállalati adó (kiva), amely forma azonban már a múlt évben is sok vállalat számára izgalmassá vált, hiszen akkoriban az árbevételhatárt egymilliárd forintra emelték – fogalmazott Lambert Zoltán, a WTS Klient ügyvezető partnere.

Ugyanis, hogyha valaki a kisvállalati adót választja, akkor 3 milliárd forintos árbevételével benn is maradhat a kisvállalati adó rendszerében, ami nemcsak a kis-, hanem a középvállalatoknak is egy nagyon jó lehetőség abban az esetben, hogyha a számaikat vizsgálva – a kiva módszerével – kevesebb adó jön ki, mint maga a társasági adójuk lenne, magyarázta a szakember.

Lambert Zoltán szerint eddig is nagyon sok vállalkozás, amely társasági adóalany volt, választotta a kivát, miután így kevesebb adót kellett fizetnie, és ezt az 1 százalékpontos csökkenés még kedvezőbbé tehet.

Annyi változás mindenképpen van, hogy

"bejön a képbe az evások csapata" is, miután jövőre az adónem megszűnik,

mutatott rá a WTS Klient ügyvezető partnere, hozzátéve: ezek egy része a kisvállalati adót fogja választani.

A szakember végezetül megjegyezte, hogy miután a kiva három adónemet, a társasági adót, a szociális hozzájárulást és a szakképzési hozzájárulást helyettesíti, így

azok a vállalkozások, amelyeknek magasabb a bérköltségük, mint amennyi a nyereségük, nagy valószínűséggel jobban járnak,

hogyha a kisvállalati adót választják.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Lambert Zoltán
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018