eur:
395.15
usd:
364.38
bux:
65503.44
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: pixabay

Drágulhat az egyik legfontosabb élelmiszer

Nőhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára a nyerstej csökkenő mennyisége, valamint az előállítási költségek, az infláció és a munkabérek emelkedése miatt .

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSzSz) közleménye szerint a nyári "hőstressz" hatására a nyerstej mennyiségének csökkenése százalékban kifejezve akár két számjegyű is lehet Magyarországon, a tavaszi időszakhoz képest.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Európában a nyerstej termelése az idén a tejtermékek iránti nemzetközi kereslet fennmaradását és kedvező időjárási körülményeket feltételezve is csak mérsékelten, 0,9-1,0 százalékkal bővülhet, és 2020-ra is csupán 0,9 százalékos növekedést becsülnek. Kiemelték, hogy az unió 28 tagállamának súlyozott nyerstejátlagára kilogrammonként 109 forint, és

a regionális versenytársak ára is magasabb a magyarországinál, amely 2017 januárja óta stabilan, 91-101 forintos sávban mozog.

Olaszországban a tej ára júliusban átszámítva kilogrammonként 140 forintot tesz ki, ezzel szemben Magyarországon a belföldi felvásárlási ár 97 forintot, a kiviteli, 93 forintot tett ki júniusban. A terméktanács szerint rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig terjedő termékpálya szereplői közötti, a megemelkedett előállítási költségek okozta feszültségek rendezése. Ágazati összefogást szorgalmaznak azért, hogy a kedvező külpiaci árak ellenére a magyar nyerstej belföldön maradjon.

Kitértek arra is, hogy

az ágazatban hiányzik a szakképzett munkaerő, a termelők és a feldolgozók képtelenek hatékonyságukat, termelékenységüket, illetve az automatizálást a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) becsült adatai szerint Magyarországon a tejtermelés tavaly 1,9 millió tonna volt, az azt megelőző évhez képest minimálisan csökkent. Ebből 1,5 millió tonnát vásároltak fel Magyarországon, egy százalékkal többet az előző évinél. A magyar tejtermelés értéke tavaly az előző évhez képest 1 százalékkal, 185,5 milliárd forintra nőtt, a tejfeldolgozás pedig a tavalyi közel 300 milliárdos termelési értékével az élelmiszeripari termelés 11 százalékát adta - közölte a terméktanács.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×