eur:
394.39
usd:
371.66
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Komoly következményei lehetnek a szuperállampapír sikerének

Lépéskényszerbe kerülhet az állam, ha túl nagy marad az érdeklődés a Magyar Állampapír Plusz iránt - de vajon milyen lehetőségei vannak? És mi köze mindennek a túlfűtött vonatként száguldó ingatlanpiachoz?

Már 1000 milliárd fölötti összeget költött a lakosság a Magyar Állampapír Pluszra (MÁP+), és ez összhangban van azzal, hogy az állam szeretné növelni a lakossági tulajdonban lévő állampapírok mennyiségét: az állományt 11 ezer milliárd forintra növelnék 2023-ra.

Ez a roham azonban mégis okozhat fejtörést az állam illetékeseinek - emlékeztetett cikkében a Portfolio. Elsősorban azért, mert a fenti alapelvek mellett más céljai is vannak az államnak, elsősorban az adósságráta folyamatos csökkenése. Ehhez igazítják évről évre az éves finanszírozási tervet, hogy az új állampapírok mellett is csökkenjen az adósság a GDP arányában.

Vagyis, ha a tervezettnél lényegesen több állampapírt bocsát ki az állam, akkor félő, hogy nem csökken az év végére a tavalyi 70,8 százalék alá az adósságráta, ami komoly kudarc lenne.

Ráadásul az államnak csak úgy önmagáért nem kell a sok állampapír-értékesítés, az ebből befolyó pénzt a költségvetési hiány finanszírozására, illetve az adósság megújítására fordítja. Amit ezen felül bocsátana ki, az felesleges parkolna az állam számláin.

Ha a (például a MÁP+-ból származó) bevétel több százmilliárddal meghaladja az éves finanszírozási tervben szereplő tervezett kiadást, az államnak lépnie kell.

  • Visszafoghatja az aukciókon meghirdetett állampapírmennyiséget (a szokásos heti diszkont kincstárjegy aukciókon és a kéthetente tartott kötvényaukciókon), ezzel erőteljesebben nőhet a lakosság súlya a finanszírozásban.
  • Visszavásárolhat forint- vagy devizakötvényeket a befektetőktől.
  • Megpróbálhat erősebb ösztönzőket bevetni a bankokkal szemben, hogy a náluk lévő lakossági állampapírokat visszaadják neki.
  • Végső esetben a lakossági rohamot is fékezheti, de a Portfolio szerint ehhez tényleg csak akkor nyúlnak majd, ha minden kötél szakad.

Lehet egy másik hatása is a MÁP+ bevezetésének és ilyen népszerűségének: az Alapblog egyik szerzője arról írt, hogy amióta meghirdették ezt a terméket, visszaesett a pénzét ingatlanba fektető emberek száma, vagyis az állampapíros roham hűtheti az ingatlanpiacot.

Gulyás Gergely a 136. Kormányinfón arról beszélt, hogy egyelőre megemelt összeg, 5000 milliárd forint a terv a teljes kibocsátásra, de meglehet, hogy hamarabb lezárják a jegyzést. Ennek a lehetőségét a Pénzügyminisztérium folyamatosan vizsgálja.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×