INFORÁDIÓ 
2019. november 18. hétfő
Jenő

vasárnapi munkavégzés

pláza

bolt

kdfsz

vámos györgy

vasárnapi boltzár

Győr, 2017. szeptember 8. Bevásárlókocsik a győri Tesco hipermarket áruház előtt 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Újra hozzányúlnának a vasárnapi nyitvatartáshoz - itt vannak a részletek

Infostart

A mostaninál hamarabb bezárhatnak a boltok vasárnap, ha erről megállapodnak a szakmai szervezet - erősítette meg az erről szóló lapértesülést az InfoRádiónak a Kereskedelmi Dolgozók Függelten Szakszervezetének elnöke. Az elképzelések szerint a mostaninál két, de akár négy vagy hat órával hamarabb bezárhatnak a boltok vasárnaponként, ha a lakosság körében kedvező fogadtatásra talál a racionalizáló lépés.

Noha a kormány határozottan elzárkózik attól, hogy jogszabályban korlátozza a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitvatartására vonatkozó körülményeket, ismét napirendre kerülhet a vásárlókat megosztó hét végi munkavégzés kérdése a boltok világában – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap úgy értesült, mostanra a napi fogyasztási cikkeket árusító áruházláncok felismerték, hogy a munkaerőhiányos területen szociális és gazdasági okokból még mindig problémát okoz az egész napos, jellemzően reggel 6 órától este 10 óráig tartó vasárnapi működés, iparági körökben köztudott, hogy több cégnek egyáltalán nem éri meg ezen a napon is nyitva tartani. Azonban a dübörgő fogyasztásban jellemző piaci versenyben a nagyobb kereskedők nem engedhetik meg maguknak, hogy zárva maradjanak vasárnaponként, ha a konkurencia egyébként fogadja a vásárlókat.

Egyeztetés lesz

Foglalkozunk ezzel a kérdéssel, és azt látjuk, hogy munkaerőhiánnyal küzd a kereskedelmi terület – is – erősítette meg az InfoRádiónak a Kereskedelmi Dolgozók Függelten Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba közölte: a vásárlói visszajelzések alapján az elégedetlenség folyamatos. Délutánra már ugyanis kiüresednek a boltok, a frissáru termékek, a pékáruk elfogynak, ezek pótlása nehezen megy, hiszen nincs megfelelő számú ember. Ennek kapcsán merült fel, hogy ismét érdemes lenne ezzel a kérdéssel foglalkozni – tette hozzá.

Több munkáltatóval beszéltek nem hivatalosan erről, akikben ugyanúgy felmerült annak a lehetősége, hogy csökkentett nyitva tartási idővel hogyan lehetne tovább javítani a helyzetet, úgy, hogy a vásárlók érdekét nem csorbítanák – fejtette ki.

Az elnök szerint olyan konszenzust kellene kialakítani, ami a munkáltatók, munkavállalók és vásárlók részéről is elfogadható. A kompromisszum arra vonatkozna, hogy vasárnap este 8 helyett délután 3, 4 vagy 5 órakor zárjanak be a boltok. Konkrét döntés még nincs, ez csak javaslat – tette hozzá.

Bubenkó Csaba közölte: a kérdésről egyeztetést kell folytatni.

Az önkorlátozásra a piaci szereplők bevonásával van lehetőség, ehhez nem kell törvényt módosítani.

Az ügyben a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnökével egyeztettek, az írásos meghívót kedden kiküldik a szereplőknek. Pontos dátum még nincs a megbeszélésre, de a legrövidebb időn belül szeretnék ezt lefolytatni.

Bubenkó Csaba hozzátette:

az már korábban eldőlt, hogy sem a kormány, sem a vásárlók nem támogatják a teljes boltzárat,

amit a sokszínű fogyasztói igények és például a túlórapénzek okán hétvégi munkavégzést vállaló dolgozók miatt a szakszervezet is akceptál. Azonban azt érdemes lehet fontolóra venniük az áruházláncoknak, hogy közös önszabályozás alapján vasárnaponként néhány órával rövidítsék az esti nyitvatartást – mondta.

Ez gazdaságosabb munkaszervezést eredményezne a cégeknek, és vonzóbbá tenné az áruházat a családos munkakeresők körében. Ráadásul a vásárlók kiszolgálása is színvonalasabbá válhatna a koncentrált nyitvatartási időben, amikor több szakképzett dolgozót tudnának erre az időszakra átcsoportosítani.

"Úgy tűnik, a munkaadók nyitottak a minden piaci szereplő és a fogyasztók által is vállalható, kompromisszumos megoldásra. A dolgozók igényeit megismerő szakszervezeti felmérés után javasolni fogjuk, hogy készüljön felmérés a lakosság körében is arról, hogyan fogadnák a vasárnapi nyitvatartás rövidülését az áruházakban, plázákban" – tette hozzá Bubenkó Csaba.

Utóbbiak kapcsán megjegyezte, arra számítanak, hogy a változást leginkább a bevásárlóközpontok elleneznék, míg például a diszkontláncok kevésbé. A plázák üzemeltetőinek ugyanis az az érdekük, hogy a kisebb-nagyobb bérlők minél hosszabb, a hét minden napján jellemző nyitvatartással működjenek.

A plázán kívüli világban is megosztottságra számítanak, holott a munkavállalóknak kedvező, egyébként észszerű kompromisszumos megoldás lehet, ha 22 óra helyett minimum 20, de inkább 18 vagy 16 órakor bezárnának az üzletek.

A piaci verseny diktál

A jogszabály szerint a munkaszüneti napok, az ünnepnapok kivételével a kereskedő szabadon határozhatja meg, hogy milyen nyitvatartással működik – ezt már Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára mondta a Magyar Nemzetnek, aki leszögezte: a kérdés nincs napirenden a szövetségnél, de nyitottak a munkavállalói oldal kezdeményezésére, ha tárgyalni kívánnak róla.

Ismertette: a kép jelenleg nagyon vegyes, az egyes üzlettípusok szerint akad, amelyik területen a többség nem tart nyitva vasárnap, de alapvetően valóban a piaci verseny diktál. Legtovább a hipermarketek és a plázák működnek a hét utolsó napján, az elképzelés leginkább őket érintheti.

"A legfontosabbak a vásárlók, akiknek a nagyobb része azt mondja, hogy legyenek nyitva a boltok vasárnap.

Ugyanakkor elképzelhető, hogy el tudnák fogadni, hogy a dolgozók érdekében rövidüljön az esti órákban a vásárlásra rendelkezésre álló idő, viszont például az üdülőövezetekben, kiemelt körzetekben legyenek elérhetők a vásárlóhelyek a kései időszakban is – mondta Vámos György. Kiemelte: elsőként meg kell vizsgálni ennek fogadtatását a lakosság körében, ezzel lehet kezdeni a vasárnapi nyitvatartás újragondolását.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018